≫ 

Dodeljeno 30 miliona evra za naučne projekte! Startuje veliki program IDEJE Fonda za nauku

Kako dr Đurić Jovičić ističe, Srbija ima sjajne naučnike i Fond za nauku će nastaviti da podržava kvalitetne projekte

  • 4
Fond za nauku

Foto: Fond za nauku

U okviru Programa IDEJE, Fond za nauku Republike Srbije će u naredne tri godine finansirati 105 projekata na kojima će učestvovati 1.064 istraživača iz 98 naučno- istraživačkih organizacija u Republici Srbiji.

Program IDEJE, najveći i najsloženiji program Fonda za nauku, omogućava finansiranje projekata koji se baziraju na novim idejama koje mogu u budućnosti imati značajni uticaj na razvoj nauke i istraživanja, privrede, ali i društva u celini.

Svi predlozi projekata ocenjivani su prema kriterijumima naučne izvrsnosti, uticaja i realizacije. Nakon dvostepene evaluacije predloga projekata koju su sproveli nezavisni inostrani stručnjaci, na konačnoj listi projekata koji su odobreni za finansiranje nalaze se predlozi projekata iz sledećih naučnih oblasti: 39 iz prirodnih nauka sa ukupnim budžetom od 11,82 miliona evra, 23 iz tehničko-tehnoloških nauka sa ukupnim budžetom od 6,56 miliona evra, 19 iz (bio)medicinskih nauka sa ukupnim budžetom od 5,66 miliona evra i 24 iz društvenih i humanističkih nauka sa ukupnim budžetom od 5,95 miliona evra.

„Program IDEJE je od velike važnosti za srpsku nauku jer će u okviru ovog programa više od 1000 istraživača dobiti podršku Fonda za nauku da realizuje svoje naučne ideje, ali će takođe podršku imati i 98 naučnih institucija koje će dobiti dodatna sredstva i opremu. Veoma se radujemo početku realizacije ovih projekata i budućim rezultatima koje će oni doneti. Ovaj konkurs je bio izuzetno kompetitivan. Imajući u vidu da je 917 timova sa 9.096 istraživača iz 202 naučno-istraživačke organizacije konkurisalo na program, mi smo uz podršku Vlade Republike Srbije, Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Svetske banke obezbedili povećanje budžeta sa 24 na 30 miliona evra, zahvaljujući čemu je podršku dobilo 105 projekata. U novom sistemu konkurisanja, inostrani recenzenti ocenjuju naučnu izvrsnost projekta, ali i čitav niz drugih parametara. Stoga, ne znači nužno da projekti koji nisu dobili finansiranje nisu imali dobru ideju ili projektni tim, već da su drugi projekti bili bolje rangirani prema sveukupnim kriterijumima i ocenama nezavisnih evaluatora. Fond za nauku je obezbedio objektivnu i nezavisnu evaluaciju predloga projekata u kojoj su učestvovali eksperti iz 60 zemalja sveta. Svi evaluatori koji su ocenjivali projekte su inostrani naučnici - doktori nauka sa dugogodišnjim radnim iskustvom, iskustvom u ocenjivanju projekata i značajnim naučnim rezultatima“, navodi dr Milica Đurić Jovičić, v. d. direktora Fonda za nauku Republike Srbije.

Fond za nauku

Foto: Fond za nauku

Kako dr Đurić Jovičić ističe, Srbija ima sjajne naučnike i Fond za nauku će nastaviti da podržava kvalitetne projekte.

„Fond za nauku planira u decembru ove godine otvaranje dva nova programa, jedan namenjen saradnji nauke i privrede za čistiju životnu sredinu i drugi, namenjen društvenim i humanističkim naukama. U planu je i otvaranje tri nova programa u martu 2022. godine. Srpska nauka može dati vrhunske naučne rezultate, a Fond za nauku će raditi na tome da se istraživačima obezbedi što više prilika za finansiranje. Fond za nauku je mlada institucija, i iako realizuje već pet programa, razvoj institucije je još uvek u toku. U narednom periodu ćemo nastaviti da radimo na unapređivanju i pojednostavljenju određenih procedura, a partneri u tome će nam biti fondovi za nauku u EU, ali i naša naučna zajednica. Nedavno smo primljeni u članstvo međunarodne organizacije Science Europe koja okuplja najvažnije institucije koje finansiraju naučna istraživanja u Evropi. Fond za nauku će nastaviti da jača saradnju sa partnerskim institucijama u Evropi i svetu, u cilju razvoja novih programa i zajedničkih saradnji i finansiranja naučno- istraživačkog rada“, podvlači dr Đurić Jovičić.

Ukupan budžet Programa IDEJE iznosi 30 miliona evra i namenjen je realizaciji projekata, kupovini savremene opreme, materijala i hemikalija koje su potrebne za istraživanja, ulaganju u istraživače i naučno-istraživačke organizacije, kao i zapošljavanje mladih istraživača. Nosioci projekata su naučnoistraživačke organizacije iz Beograda (84), Novog Sada (14), Niša (5), Čačka (1), Kragujevca (1), a kao partneri na projektu učestvuju naučno-istraživačke organizacije iz Beograda, Bora, Čačka, Kragujevca, Niša, Novog Sada, Sombora, Subotice i Vranja. Među 105 odobrenih projekata za finansiranje našlo se 98 naučno-istraživačkih organizacija: 56 fakulteta, 36 instituta, 3 inovaciona centra i 3 univerziteta. Odobrenim projektima rukovodi 57 naučnica i 48 naučnika iz Srbije.

Sredstva za finansiranje projekata su obezbeđena iz budžeta Republike Srbije i projekta Svetske banke - projekat Serbia Accelerating Innovation and Entrepreneurship Project (SAIGE).

Video: Brnabić: Otvoren nov poziv za finansiranje projekata

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ucesnik

    1. decembar 2021 | 21:35

    Bez obzira na prozivke i komentare na racun Fonda koji je jedan deo naucne zajednice iznosio u medijima, uradjen je odlican posao.

  • Marija

    1. decembar 2021 | 21:33

    Cestitam Fondu za nauku uspesno okoncan poziv u okviru programa Ideje. Liste odobrenih projekata su respektabilne.

  • Zagor

    1. decembar 2021 | 14:28

    To volim da cujem u mojoj Srbiji.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA