≫ 

Krizni štab utvrdio mere za putnike iz južnoafričkih zemalja: Ovo su procedure

Kako je navela Darija Kisić Tepavčević, vakcina bi trebalo da štiti i od novog soja

  • 3

Na sednici Kriznog štaba za borbu protiv epidemije korona virusa odlučeno je da se primene određene mere kod putnika koji dolaze iz južnoafričkih zemalja zbog pojave novog omikron soja virusa korona.

Putnici iz Južne Afrike tj. iz zemalja Južnoafrička Republika, Malavi, Mozambik, Bocvana, Namibija, Lesoto, Zimbabve će biti podvrgnuti određenim merama prilikom ulaska u Srbiju.

- Na samom aerodormu će biti rađen pcr test. Ako su negativni biće 14 dana u karantinu, sa obavezom da sedmog dana urade još jedan pcr test. U slučaju da su pozitivni biće prebačeni u kovid ambulantu - potvrdila je dr Darija Kisić Tepavčević.

Kako je dalje navela Tepavčević, mutacija virusa će i dalje biti.

- Izgleda da koronavirus ima potencijal ka antigenskim mutacijama. Kod omikron soja primetio se veći broj mutacija, čak ukupno preko 50. Ali, pitanje je koliko su značajne te mutacije, to ne znamo. Bitno je pomenuti da se virus menja prilikom svakog umnožavanja, a većina tih mutacija je po njega nepovoljna. Prošlo je malo vremena, ali je uzbudio javnost zbog velikog broja mutacija.

Video: Da li omikron virus preti Srbiji? Kisić-Tepavčević pojasnila o kakvom virusu se radi

Ohrabrujuće je da vakcine pokrivaju i ovaj soj, dodala je ona.

- Izgleda da će se sva slova grčkog alfabeta izemenjati kada je u pitanju korona. Nije to nešto što treba preterano da nas zabrine. Izvesno je doći do nas, čitava zemlja je jedna celina. Ali to je isti virus, izmenjen u jednom delu, nije to toliko strašno kako izgleda na prvi pogled.

Sednica Kriznog štaba za borbu protiv epidemije korona virusa počela je u 15.00 sati, a kako su clanovi štaba rekli Tanjugu jedna od tema je i novi soj korona virusa - omikron.

Osim novog soja virusa koji je iz Afrike stigao u pojedine zemlje Evrope, na sednici  se raspravlja i o školskom raspustu i o merama koje bi trebalo da budu uvedene na skijalištima.

Mediji su juče spekulisali i da će medicinski deo tražiti i da se produži važenje kovid propusnica u ugostiteljskim objektima, i to ako ne da važe 24 sata, bar od 18 sati, ali kako smo uspeli da saznamo, male su šanse da se to dogodi.

Video: Nove mere za praznike? Kisić-Tepavčević predočila odluke Kriznog štaba

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marija

    1. decembar 2021 | 16:39

    Niko u svetu, osim Kisićke nije potvrdio da vakcine deluju i na omilron.

  • Mrrrrnjau

    1. decembar 2021 | 16:50

    E da nije bio ovaj veseli skup u Areni, mozda bi produzili propusnice, a ovako ajde stisni.

  • Mima

    1. decembar 2021 | 22:07

    Da li vskcina deluje na novi soj ne znsju ni oni sto je proizvode ali Kisicka zna.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA