Ružić povodom odluke o raspustu: Jednoglasno je odlučeno, nismo bili protiv zahteva lekara u Kriznom štabu

"Trenutno nema ni 0,15 odsto zaraženih u odnosu na apsolutni broj dece školskog uzrasta"

  • 3
Škola raspust novembar Foto: Tanjug/AP

Odluka da se ne produži zimski raspust za učenike, bila je jednoglasna na sednici Kriznog štaba, izjavio je danas ministar prosvete Branko Ružić.

- Nismo bili protiv onoga što zdravstveni deo Kriznog štaba predlaže, oni su najreferentniji i najpozvaniji da ocene kakva je epidemiološka situacija, otvorili smo sve opcije i doneli odluku. Ne postoje dve strane - rekao je Ružić na TV Prva.

On je istakao da sve brojke govore da obrazovni sistem nije mesto gde dolazi do transmisije virusa i naveo podatak da skoro 80 odsto svih odeljenja u osnovnim i srednjim školama nema nijedno zaraženo dete.

- Trenutno nema ni 0,15 odsto zaraženih u odnosu na apsolutni broj dece školskog uzrasta. Prvo polugodište treba završiti, kao i ocenjivanja i nadamo se da će se i na zimskom raspustu poštovati mere - rekao je resorni ministar.

Naglasio je da je prioritet zdravlje i da će se pratiti situacija i donositi, kaže, primerene odluke.

- Mislim da je situacija zadovoljavajuća, ali daleko od toga da smo zadovoljni stepenom vakcinacije u opštoj populaciji. U prosveti je blago porastao na 56,2 odsto, ali je zabrinjavajuće mali procenat vakcinisanih od 12 do 18 godina. Potrebno je da se i o tome razgovara - naglasio je Ružić i dodao da se sprovode edukacije i na fakultetima i u školama.

Na pitanje o održavanju ekskurzija i nastave u prirodi, Ružić je rekao da škola koja želi da to organizuje treba da budu u "zelenoj zoni", kao i lokacija na koju se ide, kao i da je potrebno konsultovati se sa lokalnim zavodima za javno zdravlje sedam dana pre održavanja.

Kako je rekao, ekskurzija u inostranstvu nema, niti će ih biti.

- Otežana je realizacija i nema mnogo organizovanih ekskurzija - dodao je Ružić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dušica

    2. decembar 2021 | 09:55

    A zasto lazes? Pa nasa deca koja su svaki dan u skoli znaju decu iz tih skola koja uce sa njima a zarazena su i nalaze se u izolaciji. Nema potrebe iznositi neistine kad mi roditelji to znamo. U skoli mojeg deteta 6-7 ucenika pozitivno i oko 15 u izolaciji zbog pozivtnih roditelja.

  • Beograd

    2. decembar 2021 | 10:36

    Poslednjih mesec dana medicinski deo kriznog staba trazi raspust, sta prica ovaj covek?!

  • Dejan Milic

    2. decembar 2021 | 16:56

    Mene je sramota..a za njih..pojma nemam.. Do juce govore ,struka da se raspust obavezno produzi..ali obavezno..a gle sada..svi jednoglasni..pa oni lazu pa se ne krste

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA