Ministarstvo prosvete o kaznama za one koji ne puste himnu: Izmene zakona imaju za cilj jačanje struke

Institucionalno telo će meriti rezultate obrazovanja na svakom nivou i to testovima, odnosno maturom

  • 4
Osnovna škola, učionica, učenici, kovid 19, korona virus, maske

Foto: Shutterstock

Prema novim izmenama zakona o obrazovanju, od 1. septembra škole koje ne puštaju himnu "Bože pravde" plaćaće novčane kazne, a đaci će se ocenjivati po novom sistemu. Prema rečima Marije Krnete iz Ministarstva prosvete, izmene zakona za cilj imaju jačanje struke.

- Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja je sistemski zakon. Najveća novina predviđena izmenom Zakona je da Ministarstvo prepušta struci pripremu završnih ispita. Najveće institucionalno telo, Nacionalni centar za ispite, meriće znanje na kraju škole. Merenje znanja vrednovaće se na osnovu testova, a prikupljeni podaci ubacivaće se u baze podataka koje će nadalje služiti kao smernica za reformu i unapređivanje obrazovanja - rekla je Krneta u "Uranku" na televiziji K1.

Ona je dodala da će institucionalno telo meriti rezultate obrazovanja na svakom nivou i to testovima, odnosno maturom.

- Moramo da imamo kontinuitet u promenama i reformama. Propisan je i najmanji broj ocena, najmanje tri u rubrici,  a može ih biti i više. Pritisak broja ocena reflektuje se na đake, i najčešće je, nažalost, kvantitet u broju ocena nauštrb kvaliteta znanja. Nastavni program okrenut ishodima je reforma koja daje rezultate. Kada je reč o himni o kojoj se mnogo govori, smatram da bi svi trebalo da znaju himnu svoje zemlje. Intoniranje himne budi ponos i osećaj pripadnosti - dodala je.

Direktor Druge ekonomske škole u Beogradu Dejan Nedić kazao je da bi trebalo da se uči za znanje, a ne za ocenu i pozdravio je najavljene izmene Zakona o obrazovanju.

- Direktan kontakt sa nastavnicima ključan je za znanje učenika. U školama je najbolja epidemiološka situacija i zahvalan sam Ministarstvu što raspust nije produžen i što su od početka školske godine đaci u školama, zajedno u odeljenju. I oni su zbog toga srećni - rekao je Nedić.

Govorio je i o svojim kolegama nastavnicima i istakao da bi i njihov rad trebalo da bude ocenjivan.

- Onaj nastavnik čiji učenici nemaju jedinice je najbolji, jer je uspeo da im prenese znanje. Moraju se meriti i rezultati nastavnika - dodao je Nedić i rekao da ne vidi problem u intoniranju himne na početku školske godine jer "himna nema cenu".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ja

    2. decembar 2021 | 12:18

    Kolega je pao sa Melmaka kao Alf.Nastavnik koji nema jedinica je dobar ,jer je uspeo da im prenese znanje?????!!!! E moj ti .Skini ružičaste naočare.Koji nastavnik je lud da da jedinicu.? Podeliš petice i budeš najbolji

  • Milena

    3. decembar 2021 | 12:30

    E pametnog li direktora, pa podelićemo svi svima petice, ako ti je to merilo naše uspešnosti. Budi bog s nama ko sve priča u javnosti u ime prosvete...

  • Realno

    3. decembar 2021 | 11:34

    deca ne uče nego bubaju. Za ocenu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA