≫ 

Kako funkcioniše platforma "Čuvam te", koja se bori protiv nasilja: Prijavu može podneti i zlostavljano dete

I svedok nasilja ima pravo da podnese prijavu

  • 5
Majka, otac, roditelju tuku dete, decu, nasilje nad decom, dečje batine, vaspitanje Foto-ilustracija: Shutterstock

Protokol o platformi "Čuvam te", čiji je cilj da poveže sve nadležne institucije za borbu protiv nasilja i prati svaku prijavu na nivou države na jednom mestu, kao i sam tok rešavanja, potpisan je juče između sedam ministarstava i Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu.

Kako su za Telegraf.rs naveli iz Ministarstva za brigu o porodici i demografiju, koje je jedno od potpisnika protokola, predviđeno je formiranje Tima za prevenciju zlostavljanja, zanemarivanja, nasilja i eksploataciju, koji čine predstavnici ministarstava koji su potpisali Protokol.

- Taj tim analiziraće sve prijave za nasilje koje se primaju putem Platforme, a zatim će u zavisnosti od vrste ugroženosti prava i interesa deteta, takođe putem Platforme, prosleđivati prijavu nadležnom organu da dalje postupanje i to: javnom tužilaštvu, ako navodi iz prijave upućuju na postojanje krivičnog dela, uz informisanje o podnetoj prijavi Ministarstva unutrašnjih poslova; centru za socijalni rad, ako navodi iz prijave upućuju na povredu prava, zdravstvenog statusa, dobrobiti, odnosno opšteg integriteta deteta; domu zdravlja, ako navodi iz prijave upućuju na fizičke povrede i/ili psihičke smetnje; ministarstvu nadležnom za poslove obrazovanja i  vaspitanja, ako navodi iz prijave ukazuju na postojanje nasilja od strane vršnjaka ili drugih lica u obrazovnoj ustanovi, kao i na zlostavljanje deteta, koje prijavu upućuje obrazovnoj ustanovi na dalju nadležnost; ministarstvu nadležnom za informacionu bezbednost, ukoliko navodi iz prijave upućuju na narušavanje bezbednosti deteta pri korišćenju informaciono-komunikacionih tehnologija - navode.

Kako dalje objašnjavaju, nadležni državni organi, kao i obrazovne, zdravstvene i ustanove socijalne zaštite, kojima se dostavlja prijava proveravaju navode iz prijava koje su im prosleđene i zatim dalje postupaju u zaštiti dece u skladu sa propisima kojima se uređuje zaštita dece od zlostavljanja, zanemarivanja, nasilja i eksploatacije. O preduzetim merama organi i ustanove obaveštavaju Tim.

- U platformu ''Čuvam te'', uključeni su Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija i Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu. Prema potpisanom Protokolu, prijavu nasilja u ustanovama (škole, domovi zdravlja i druge ustanove) obavlja ovlašćeno lice ustanove putem Platforme.

Iz ministarstva dodaju i da prijavu može podneti i dete, odnosno njegov zakonski zastupnik, kao i treće lice koje je svedok nasilja.

- Kada je u pitanju nasilje van navedenih ustanova, prijavu putem Platforme podnosi lice nad kojim se vrši nasilje. Sve navedeno ne isključuje mogućnost da dete ili njegov zakonski zastupnik prijavi nasilje i neposredno nadležnim organima (policiji, školi ili centru za socijalni rad) - navedeno je.

Video: „Reci Ne!“: Seksualno zlostavljanje dece na internetu ostavlja teške posledice po žrtvu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dar mar

    3. decembar 2021 | 07:37

    Da,I petogodisnje dete moze podneti prijavu,kao sto je jucerasnji slucaj zlostavljanja u vrticu! Bolje bi bilo da se svi zaposleni proveravaju pre pocetka rada sa decom ,a ne da nam matori pedofili napastvuju decu!Ali ne,vazna je kupljena diploma I odmah posao u vrticu,partijsku knjizicu u ruke I sva vrata su otvorena...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA