≫ 

Ministar Ružić objavio kako će đaci sledeće nedelje ići u školu

Nova odluka za škole

  • 11
Branko Ružić deca škola testiranje maske maska korona virus kovid covid Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić, Shutterstock

Ministarstvo prosvete svake nedelje četvrtkom pravi presek situcije u školama i ovo je već treća nedelja sa neposrednim modelom nastave, a tako će biti i sledeće nedelje, rekao je za RTS ministar prosvete Branko Ružić.

Nepunih hiljadu učenika je u ovom trenutku zaraženo korona virusom, što je 0,15 odsto, ali to je statistika i važno je da edukacijom i radom i sa učenicima i sa nastavnicima promovišemo primenu epidemoloških mera, ali i podižemo svest o potrebi da se sa ovom pošasti izborimo, a put ka tome je vakcina, rekao je Branko Ružić.

- U oko 80 odsto odelenja u čitavoj Srbiji u svim školama osnovnim i srednjim nemamo ni jedan slučaj pozitivan na korona virus govori da je ovaj sistem vitalan, ali ne može da bude izuzet iz opšte populacije i zato je bitno da se sve mere poštuju. Nažalost, ima slučajeva da roditelji šalju bolesnu decu u školu, ali to nije veliki broj i na nama je da radimo na prevenciji i edukaciji - rekao je Ružić.

Reakcija na neposrednu nastavu u školama je više nego pozitivna i nije bilo protesta ni roditelja ni nastavnika, rekao je ministar.

- Bilo je reči o ranijem terminu raspusta, a za sve nas je na prvom mestu zdravlje učenika. Inicijalna ideja je bila da se raspust otpočne dve nedelje ranije da su ostali loši parametri, međutim, kako brojke padaju, a kako je situacija u školama dobra, odlučili smo da radimo po kalendaru koji je i propisan. Ako dođe do pogoršanja primenjivaćemo primerene mere -  naveo je Ružić.

Što se tiče ekskurzija, ministar je rekao da su one teoretski moguće ukoliko je škola u zelenoj zoni, kao i lokalna samouprava odnosno destinacija u kojoj ekskurzijan odnosno nastava u prirodin treba da se održin ali je to suštinski mnogo komplikovanije izvesti.

Video: Kovid propusnice od 24 časa? Predrag Kon odgovorio da li se uvode radikalnije mere

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • XX

    3. decembar 2021 | 09:11

    Kada budete doneli odluku da se ne ide u skolu ili po nekom drugom modelu ide,tada saopstite.Sve dok je redovno,nemate potrebe za tim.Iritirate na taj nacin.

  • Sale

    3. decembar 2021 | 09:26

    Nazalost vi nista ne znate NAGURALI STE decu po ne adekvatnim ucionicama samo da bi dobili ocene, mere se slabo postuju napunili ste buseve guzva svuda sve ce ponovo da nama se obije o glavu! Nista niste naucili idemo iz talasa u talas! Za 20meseci nismo se spustili ispod 100obolelih!Niste uspeli da se reorganizujete prilagodite datoj situaciji! Iz supljeg u prazno! Edukacija o vakcinama nema dopustili ste raznim sarlatanima da odmanjuju narod!

  • Miki

    3. decembar 2021 | 10:47

    Posao ovog,za zdravstvo jako kompetentnog,ministra je samo da kaze kada deca mogu u skolu,kada je raspust, kada je nastava on line.Za sta mu mi dajemo novac za platu, boze moj.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA