≫ 

Prognoza za vikend i sledeću nedelju: Ciklon stigao u Srbiju i zadao prvi zimski udarac, temperature padaju

Biće oblačno sa kišom, susnežicom i snegom

  • 0

Ovog prepodneva ciklon iz centralne Evrope premestio se ka istoku, a u sklopu njega hladni front premešta se preko Srbije. On na svom putu donosi jače zahlađenje i pojačan severozapadni vetar, pa kiša postepeno i u nižim predelima prelazi u susnežicu i vlažan sneg, objašnjava naš meteorolog Đorđe Đurić.

- Vazdušni pritisak, koji je tokom četvrtka bio u osetnijem padu, danas je u osetnijem porastu i to je uvod u kratkotrajnu stabilizaciju vremena koja se očekuje u subotu. I dok su temperature jutros bile od 5 do 10 stepeni, one su ovog prepodneva po prodoru hladnog fronta u padu na 2 do 5 stepeni, a u centralnim i zapadnim predelima Srbije na 1 - objasnio je Đurić.

Temperatura je na Zlatiboru je -1 stepen, a na Kopaoniku za tri više, dok je u Sjenici sa 6 stepeni temperatura opala na 1, a kiša je prešla u sneg.

- Kiša je prešla u susnežicu i vlažan sneg i na širem području Beograda. I dok se snežni pokrivač na zapadu Srbije već formira, u nižim predelima Srbije ne očekuje se značajnije formiranje snežnog pokrivača, jer temperature vazduha i podloge i dalje nisu dovoljno niske. I dok hladni front napreduje prema jugoistoku Srbije, ispred njega je i dalje veoma toplo, pa je u Leskovcu trenutno 14 stepeni, ali vrlo brzo hladni front doneće i ovim predelima Srbije zahlađenje, a potom i pad temperature za 10-ak stepeni i prelazak kiše u sneg.

Tokom dana će u severnom delu zemlje i Beogradu presati padavine, a u ostatku Srbije biće oblačno sa kišom, susnežicom i snegom.

U planinskim predelima očekuje se formiranje snežnog pokrivača od 10 do 20 centimetara, u centralnim nižim predelima moglo bi doći do toga da se zabele travnate površine, dok se formiranje snežnog pokrivača od 2 do 10 centimetara do večeras očekuje u nižim predelima na jugu i zapadu Srbije.

Prognoza za vikend

 

- U Srbiji u subotu umereno oblačno i hladno sa sunčanim intervalima, ujutro na severu uz umeren mraz, naročito u Vojvodini, dok se na jugu i jugoistoku još ujutro očekuju slaba kiša, susnežica i sneg. Vetar u toku dana u skretanju na jugoistočni i prema kraju dana biće u pojačanju, u košavskom području i jak. Minimalna jutarnja temperatura od -6°C na severu Vojvodine do 2°C na jugu i istoku Srbije, u Beogradu -1°C, a makskmalna dnevna od 4 do 8°C, u Beogradu do 7°C.

Vremenska prognoza

Printskrin: RHMZ

- U nedelju ujutro u severozapadnim, a tokom dana i u ostalim predelima novo naoblačenje sa kišom. U košavskom području duvaće jak jugoistočni vetar. Maksimalna temperatura od 5°C na severozapadu do 13°C na jugoistoku Srbije. U ponedeljak hladnije, uz severozapadni vetar. Biće oblačno sa kišom, u brdsko-planinskim predelima sa snegom, a više padavina očekuje se na jugu Srbije. Na severu Srbije i u Beogradu veći deo dana biće suvo. U toku večeri kiša će i u nižim predelima preći u susnežicu i sneg. Maksimalna temperatura biće od 3 do 9°C. U utorak oblačno i veoma hladno sa susnežicom i snegom, na istoku sa kišom. U Vojvodini će biti suvo. Maksmalna temperatura od 1 do 5°C. Od srede suvo i toplije, a vetar će biti u skretanju na jugoistočni i biće u pojačanju.

Video: Muuuuuuu-ke svih vozača: Krave blokirale put na Zlatiboru

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA