≫ 

Napokon lepe vesti: "Bez obzira na pojavu omikrona, brojevi će padati, u januaru dnevno oko 100 zaraženih"

Oko 20. decembra bi na dnevnom nivou uproseku trebalo da imamo 700, pa i 500 dnevno

  • 30
Petar Kočović Foto: K1, Facebook/Petar Kocovic

Broj zaraženih korona virusom oko 20. decembra spustiće se na 700, pa i 500 dnevno u proseku, brojke će nastaviti da padaju, s tim da ćemo imati usporeniji pad, kaže za Telegraf.rs profesor Petar Kočović, koji pomoću svog matematičkog modela prognozira situaciju sa korona virusom. Bez obzira na pojavu novog soja - omikrona, koji je sve bliži Srbiji, on ostaje pri svojoj poslednjoj prognozi da nam sledećei, peti talas kovida 19 može početi tek posle 15. januara 2022. godine. 

Sa profesorom Kočovićem poslednji put smo razgovarali pre 10-ak dana, malo pre nego što je objavljeno da se pojavio omikron, a u međuvremenu je sve više zemalja prijavilo njegovo prisustvo.

U Srbiji ga nema, mada lekari ne isključuju mogućnost da će doći kod nas, bez obzira na to što delta plus soj nismo dijagnostikovali, a bilo ga je svuda oko nas. Baš zbog pretnje omikrona, uveli smo i pojačane mere putnika na Aerodromu, a koji su boravili u 7 rizičnih zemalja - Južnoaftičke Republike, Bocvane, Zimbabvea, Namibije, Lesota, Mozambika i Malavi. 

Profesor Kočović kaže za Telegraf.rs da talase ne gleda po sojevima, ostavlja mogućnost da do 15. januara situacija može da se preokrene u lošem smeru, ali se nada, ipak, da će brojke nastaviti da padaju.

- Ne gledam to po sojevima. Do 15. januara bi trebalo ovo da pada lagano, što i pada. Sad će taj pad da bude usporeniji, ali će procentualno gledano da bude relativno dobar. Oko 15. januara bi trebalo da imamo između 70 i 100 potvrđenih slučajeva na dnevnom nivou, pa tek posle bi mogao da nam krene peti talas - kaže prof. dr Kočović.

Primećuje da je uprkos padu brojki, Srbija još prilično visoko kada je u pitanju procenat zaraze.

Petar Kočović Foto: Facebook/Petar Kocovic

Zarazniji smo više nego i u prvom i u drugom talasu. Ide to polako nadole. Oko 20. decembra ćemo  na nekih 700, pa i 500 dnevno. Biće možda neki dan i 1.000, ali će brojke uglavnom biti ispod. Međutim, još smo visoko da bismo mogli da kažemo da je sve mnogo bolje, iako jeste u odnosu na onih 8.000 koje smo imali - kaže prof. dr Kočović i podseća da epidemijska situacija u celoj Everopi ne valja.

Prema poslednjim podacima koji su objavljeni juče u 15 časova u Srbiji je za 24 sata kovid 19 registrovan kod 1.980 osoba, preminulo je 48 pacijenata, njih 3.798 je hospitalizovano u bolnicama od kojih je 177 na respiratoru.

Video: Aleksandar Vučić: Već peto jutro nam padaju brojevi zaraženih

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Petko

    3. decembar 2021 | 15:21

    Padace brojevi dok gastarbajteri ne ostave pare za praznike a onda krece novi ciklus,tako je bilo minulog leta,sada se isto ponavlja.

  • Boki

    3. decembar 2021 | 14:22

    Hahahaha počinje novi kad prodju praznici 🤣🤣

  • K

    3. decembar 2021 | 15:26

    Kako zna????

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA