"Upoznajemo javnost o herojstvu srpskog naroda": Zastava Arms USA i Halijard fondacija u srpskim školama

Cilj je da se dve savezničke države iz dva svetska rata, iza kojih stoji mnogo zajedničke istorije, povežu kroz humanitarne akcije, pomoć školama, dečjim ustanovama i kroz druge projekte od društvenog značaja

  • 3
Srpsko-američka humanitarna misija za dobrobit srpske dece

Foto: Halyard Fondacija/fabrika Zastava Arms USA

Kompanija “Zastava Arms USA”, koja je prethodnih godina uspela da se sa oružjem iz kragujevačke fabrike “Zastava” probije na zahtevno američko tržište, odlučila je da dodatno produbi veze Srbije i Amerike, dve zemlje koje slave 140 godina diplomatskih odnosa, i to sklapanjem strateškog partnerstva sa "Halyard Mission Foundation".

Cilj je da se dve savezničke države iz dva svetska rata, iza kojih stoji mnogo zajedničke istorije, povežu kroz humanitarne akcije, pomoć školama, dečjim ustanovama i kroz druge projekte od društvenog značaja.

- Shodno našem obećanju da ćemo biznis koristiti za promociju istorije Srbije, te srpsko-američkih odnosa, mi smo postali strateški partner "Halyard Mission Foundation”, koja humanitarnim radom promoviše i od zaborava čuva najveću akciju spasavanja američkih pilota u istoriji, njih preko 500, koji su vraćeni živi svojim porodicama u SAD zahvaljujući srpskom narodu - kaže Ranko Ristić iz Zastava Arms USA.

On je podsetio da je Halijard Fondacija napravila veliki progres u smislu ponovnog povezivanja srpskog i američkog naroda.

Srpsko-američka humanitarna misija za dobrobit srpske dece

Foto: Halyard Fondacija/fabrika Zastava Arms USA

O Halijard misiji se danas uči u srpskim udžbenicima, godišnjica spasavanja pilota se uvodi kao zvanični praznik u Srbiji, a izgrađen je i veliki memorijalni centar u selu Pranjani, odakle je evakuisan najveći broj pilota. Cilj partnerstva Zastava Arms USA i Halijard Fondacije je da sličan progres bude napravljen i u SAD.

- Želimo da upoznamo američku javnost o herojstvu srpskog naroda koji je spasio preko 500 američkih pilota. Takođe ćemo promovisati i ostale istorijske događaje gdje su Srbi i Amerikanci stajali rame uz rame, na pravednoj strani istorije.

Sa Haljard misijom i u saradnji sa drugim humanitarnim organizacijama, za samo dva meseca smo završili sledeće humanitarne akcije: Pomogli smo školama u Pranjanima i na Zlatiboru, kao i ranjenim borcima invalidima u Republici Srpskoj. Takođe smo počeli sa slanjem hiljade flajera sa svakom isporukom naših tj. Zastavinih proizvoda u Americi.

Srpsko-američka humanitarna misija za dobrobit srpske dece

Foto: Halyard Fondacija/fabrika Zastava Arms USA

Promovišemo Halijard misiju u američkim medijima, a odvojili smo i značajna sredsva za finansiranje promocije u vojnim muzejima, na festivalima, veteranskim okupljanjima, itd. Računamo na aktivno uključivanje amerikanaca srpskog porijekla, jer mi smo ona najjača veza između dva naroda. Ova akcija će sigurno dovesti i do poboljšanja političke atmosfere između dvije države - kaže na kraju Ranko Ristić.

Prva sledeće akcija koju zajednički organizuju Fondacija i Zastava Arms USA jeste izložba posvećena dobrovoljcima iz Prvog svetskog rata koja će se održati u muzeju fabrike “Zastava” 8.decembra. Tom prilikom će Zastava Arms USA i "Halyard Mission Foundation" donirati novčanu pomoć za 10 kragujevačkih porodica, kao i donirati “pametne table” za 3 osnovne skole u Kragujevcu.

Izložbi će prisustvovati i predstavnici Američke ambasade, Ministarstva culture Srbije, Crvenog krsta i grada Kragujevca

Džon Kapelo: Ponosni na partnerstvo sa Zastava Arms USA

 

Predsednik Haljard Fondacije, Džon Kapelo, ističe da sa ponosom ulaze u strateško partnerstvo sa Zastava Arms USA.

- Još od osnivanja 2015. godine, cilj Fondacije je edukacija, obeležavanje i povećanje svesti o misiji Halyard, spasavanju preko 500 američkih vazduhoplovaca tokom Drugog svetskog rata i ulozi koju su Srbi imali u uspehu misije.

Pored toga, naša Fondacija je podržala brojne projekte na nivou zajednice, pružajući pomoć školama, bolnicama, dnevnim centrima za osobe sa invaliditetom. Fondacija se raduje bliskoj saradnji sa Zastava Arms USA kako bi zajedno nastavili da pomažemo škole i druge projekte širom Srbije - rekao je i dodao da je tehnologija "pametne table", koju su dobile tri kragujevačke škole, primer zajedničke saradnje Fondacije Haliard Mission i Zastava Arms USA.

Video: Obeležena 76. godišnjica misije Halijard: Tada smo postali braća po oružju

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ja

    3. decembar 2021 | 16:30

    Srbi su uvijek pravili greške, a ovo je jedna od njih. Narod ginuo da spasi ove junake, zbog čega. Uvijek smo se gurali gdje ne treba, tako smo i prošli.

  • MRK

    3. decembar 2021 | 19:02

    Treba sada naučiti decu kako je američki uranijum i plutonijum sa kojim su nas bombardovali koristan za dečije zdravlje, i kako su nas oni humanim bombama bombardovali 99. godine. A čim se pridružila i naša elitna kompanija ne treba u tu humanost sumnjati. 🙈

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA