≫ 

U ovoj zrenjaninskoj bolnici su svi negativni, a traži se mesto više na kiseoniku

U ustanovi rade tri ambulante - jedna za hitna stanja, preoperativne procene, procene za invalidsku komisiju, novootkrivene malignitete

  • 1
KISEONIK MESER LINDE KOMPANIJA LINDE GAS

Foto: Tanjug/LINDE GAS

Specijalna bolnica za plućne bolesti „Dr Vasa Savić“ od februara nije u kovid režimu. U ovoj bolnici je trenutno 30 pacijenata sa obostranom upalom pluća što zahteva kiseoničnu terapiju. Ova vrsta potpore pacijentima sada je moguća i u većem obimu, s obzirom na činjenicu da je od nedavno, zahvaljujući pomoći pokrajine, svaka postelja u bolnici kiseonično mesto.

- Trenutno u našoj Specijalnoj bolnici zbrinjavamo svu respiratornu patologiju kao i do sada, kao i pacijente sa obostranim upalama pluća koji su PCR testom negativni (kovid 19) odnosno koji po svojim kliničkim i radiološkim karakteristikama mogu odgovarati kovid pneumonijama, kao i oni koji se premeštaju sa infektivnza portal I love Zrenjanin.

Prisećajući se perioda intenzivnog rada u „crvenoj zoni“ koji je trajao godinu, sve do februara 2021, dr Jovanović kaže da organizacija i sada trpi promene uslovljene razbolevanjem lekara i medicinskih sestara, ali i odlascima u penziju.

- Zaposleni u našoj ustanovi su stojički izdržali teret prethodnih talasa epidemije uprkos nedostatku kadrova i starosnoj strukturi, posebno lekara. Prosečna starost lekara je 55 godina, a dvojica odlaze u penziju za dva meseca. U poslednjem talasu je i pet zaposlenih otišlo na ispomoć u Kovid bolnicu na Mišeluku u Novom Sadu. Nažalost, veliki psihofizički stres je doveo i do obolevanja zaposlenih, tako da je u poslednje dve nedelje na bolovanju bilo sedam sestara i tri lekara od ukupno devet u procesu lečenja pacijenata. Sve ovo izuzetno otežava organizaciju rada, ali uz izuzetan entuzijazam zaposlenih, i pored velike isrpljenosti uspevamo da održimo proces rada u optimalnom režimu. U tome imamo i podršku Opšte bolnice „Đorđe Joanović“ koja nam je poslala ispomoć u vidu dve divne doktorke na specijalizaciji, kako bismo lakše premostili trenutne probleme. S obzirom na stabilizaciju epidemiološke situacije, nadamo se povratku naših zaposlenih sa Mišeluka, priča dr Jovanović.

U ustanovi rade tri ambulante - jedna za hitna stanja, preoperativne procene, procene za invalidsku komisiju, novootkrivene malignitete. Samo su stabilnim bolesnicima sa hroničnim bronhitisom kontrole produžene za duži period. Druga ambulanta radi kontrole postkovid upala pluća, a treća ambulanta prima onkološke bolesnike.

- Nijednog momenta ambulante nisu prestale sa radom, kao ni invazivna plućna dijagnostika (bronhoskopije), za koje se u Institutu za plućne bolesti Vojvodine čeka preko mesec dana, kaže dr Jovanović.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA