Pašalić traži da se pomogne osobama sa invaliditetom: Važno je potpuno uključivanje u društvo

Istraživanja koja su sproveli proteklih meseci pokazuju da trećina lokalnih samouprava uopšte ne dodeljuje stipendije učenicima i studentima

  • 1
PROSJACENJE DECA PASALIC Foto: Tanjug/Rade Prelić

Potrebno je izgraditi društveno okruženje koje će u svakoj životnoj situaciji umeti da prepozna i odgovori na stvarne potrebe osoba sa invaliditetom i koje će im inkluzivnim merama omogućiti potpunu integraciju u društvo, izjavio je zaštitnik građana Zoran Pašalić povodom 3. decembra, Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom.

Pašalić se u četvrtak, u susret obeležavanja ovog datuma, sastao sa predstavnicima Udruženja studenata sa hendikepom koji su mu predočili izazove sa kojima se mladi sa invaliditetom svakodnevno suočavaju, kao i rešenja za te probleme, kaže se u saopštenju Zaštitnika.

Izvršni direktor udruženja Milan Janković i koordinatorka za odnose sa javnošću Katarina Kel predstavili su projekat „Dijalog za razvoj inkluzivnih politika u oblasti učeničkog i studentskog standarda za učenike i studente sa hendikepom u lokalnim zajednicama“, čiji je cilj stvaranje jednakih mogućnosti mladih sa invaliditetom u konkurisanju za učeničke i studentske stipendije u lokalnim zajednicama.

Kako su naglasili, istraživanja koja su sproveli proteklih meseci pokazuju da trećina lokalnih samouprava uopšte ne dodeljuje stipendije učenicima i studentima, dok u lokalnim zajednicama u kojima mladi sa hendikepom mogu da konkurišu za pomoć u školovanju, u neravnopravnom su položaju u odnosu na svoje vršnjake koji ne žive sa hendikepom.

Zaštitnik građana je ponudio podršku institucije u vidu sugestija prema lokalnim zajednicama da se prepozna potreba unapređenja položaja srednjoškolaca i studenata sa hendikepom kako bi pod jednakim uslovima konkurisali za stipendije u svojim lokalnim zajednicama.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • MRK

    3. decembar 2021 | 19:44

    Šta je to hendikep, kada su bili na hendikep komisiju da ustanovi njihov hendikep?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA