≫ 

Soka Lolić, majka hrabrost, dobila spomenik u svom selu: Čekala 4 sina da se vrate iz rata

Sa željom da više nijedna majka ne zakuka čekajući decu iz rata, meštani planiraju da obnove i Sokinu porodičnu kuću u Mačvanskom Pričinoviću kod Šapca

  • 0
Soka Lolić, spomenik, Mačvanski Pričinović Printskrin: RTS

Posle dve godine od inicijative meštana Mačvanskog Pričinovića kod Šapca da Soka Lolić, koja je godinama čekala četiri sina iz Velikog rata, da dobije svoju ulicu, majka hrabrost u svom rodnom selu u porti crkve dobila je spomenik.

Iz trošne, napuštene kuće, Soka Lolić, godinama je kroz prozor gledala na ulicu čekajući da joj se iz rata vrate četiri sina - najstariji Živadin, nosilac dve Karađorđeve zvezde i tri medalje za hrabrost, poginuo je na Kajmakčalanu, Milan, takođe učesnik albanske golgote, Đurađ i Ivan koji su kraj rata dočekali u zarobljeništvu.

Okružena likovima majke svetog Save, Carice Milice i drugih svetica, Soka Lolić, zauzima centralno mesto na spomeniku u svom rodnom selu.

- Kulturom sećanja, mi smo lik Soke Lolić iznedrili iz prošlosti i dali joj ovo fizičko obličje da šalje poruku u budućnost, a to bi bila jedna pacifistička poruka da različitosti treba razumeti i da iz različitosti treba da se rađaju samo vrednosti a ne sukobi i ratovi - kaže za RTS Dragana Erčić Gajić iz Mačvanskog Pričinovića.

Takav spomenik godinama krasi Dom Vojske Srbije i delo je Mirka Mrkića Ostroškog.

Postavljanje u Pričinoviću pomogli su brojni dobrotvori i poštovaci.

Patnje i stradanja

Zorica Ivanović, donator iz Mačvanskog Pričinovića poručuje da je Soka Lolić iz njenog mesta i želela je da učestvuje u ovoj priči.

- Toliko mi je drago, pogotovo njen lik kad vidim, sve te patnje i stradanja - ističe Ivanovićeva.

Slobodan Lolić, autor knjige o Soki Lolić, naglašava da je ona našla odraz u knjizi Dragana Filipovića ,"Beleg od bajoneta" gde joj je posvećena jedna priča.

Zahvaljujući prilozima meštana, u Pričinoviću je izgrađena i crkva daleke 1868. godine, u čijem dvorištu je spomenik Soki Lolić.

- Treba pomenuti da je crkva koštala 1.002 dukata u to vreme i da je selo bilo dosta siromašnije nego sada i išli logikom da možemo skupiti 10 dukata da se odužimo Soki Lolić - kaže sveštenik u Mačvanskom Pričinoviću Radovan Simeunović.

Sa željom da više nijedna majka ne zakuka čekajući decu iz rata, meštani planiraju da obnove i Sokinu porodičnu kuću, u nadi da će uskoro u ulici biti postavljena tabla sa njenim imenom.

Video: Vek od povratka srpske vojske kući, ovako je izgledalo probijanje Solunskog fronta

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA