≫ 

Kada će Srbija saznati da li je zabranjeno udariti dete po guzi i šta se dešava sa Porodičnim zakonom?

Tekst predloga Nacrta zakona, koji je izradila radna grupa priprema se za sledeću fazu postupka donošenja zakona, odnosno javnu raspravu

  • 13
dete, decak, sin, svađa roditelja, roditeli se svađaju, porodica svađe u porodici

Foto: Wavebreak / Profimedia

Novi Porodični zakon koji bi trebalo da nam odgovori na pitanje da li roditelji smeju fizički da kažnjavaju svoju decu, kao što je udaranje po guzi, ili će ovakvo kažnjavanje biti totalno zabranjeno u našoj zemlji, nećemo dobiti ove, već sledeće godine, kažu za Telegraf.rs u Ministarstvu za brigu o porodici i demografiji.

Kako nam je objašnjeno, postupak donošenja Zakona o izmenama i dopunama Porodičnog zakona je u toku.

- Određene faze u postupku donošenja Zakona su okončane - javne konsultacije, formiranje radne grupe, izrada predloga Nacrta od strane radne grupe. Tekst predloga Nacrta zakona, koji je izradila radna grupa priprema se za sledeću fazu postupka donošenja zakona, odnosno javnu raspravu - kažu za Telegraf.rs u ovom ministarstvu i dodaju:

- S obzirom na složenost navedenog postupka, obim, sadržinu i značaj odredbi Porodičnog zakona predviđenih za izmenu, postupak donošenja Zakona o izmenama i dopunama Porodičnog zakona nije moguće okončati do kraja 2021. godine. Iz tog razloga, Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju je donošenje ovog zakona uvrstilo u Plan rada Vlade Republike Srbije za 2022. godinu.

Prednacrt ovog dokumenta, posle nekoliko godina opet u centar pažnje vraća totalnu zabranu fizičkog kažnjavanja dece. 

Kako je ranije rečeno za Telegraf.rs u nadležnom ministarstvu, Zakon o izmenama i dopunama ima za cilj da unapredi ostvarivanje prava deteta i ljudskih prava, izmeni i unapredi neke porodičnopravne odnose i u tom cilju unapredi funkcionisanje institucija koje imaju nadležnosti u oblasti zaštite prava deteta i porodičnopravnim odnosima.

- Osim zabrane fizičkog kažnjavanja, izmenama i dopunama zakona unosi se definicija deteta, zabrana sklapanja maloletničkih brakova, ukidanje produženja roditeljskog prava, ukidanje potpunog lišenja poslovne sposobnosti i zamena ograničenjem lišenja najduže na tri godine, ukidanje mogućnosti da bude usvojeno dete roditelja kome je ograničena psolovna sposobnost, ukidanje mogućnosti zaključenja sporazuma o usvojenju, definisanje najboljeg interesa deteta u sudskim postupcima, izdavanje naloga za uključivanje u psihosocijalni tretman ili specijalizovani program počinioca nasilja u porodici kao mere zaštite od nasilja u porodici... Osim ovih, predviđene su i druge izmene i dopune Porodičnog zakona, o kojima će se raspravljati na Radnoj grupi - kažu u nadležnom ministarstvu.

Naime, po prednacrtu, svako dete, ne samo starije od 10 godina, moći će da iznosi svoje mišljenje u sudskom ili upravnom postupku u kome se odlučuje o njegovim pravima, ukoliko budu usvojene izmene i dopune Porodičnog zakona.

Predviđen je i drugi način usvajanja dece. Ako se usvoji biće moguće usvajanje deteta čiji su roditelji nepoznati duže od 6 meseci, dete će moći da se usvoji od roditelja koji su samo trajno lišeni roditeljskog prava, a neće moći da se usvoji roditelja koji su samo potpuno lišeni poslovne sposobnosti.

Između ostalih, unete su i novine za hranitelje.

Radna grupa za izradu nacrta izmena i dopuna Porodičnog zakona počela je da radi u julu ove godine.

Inače, prva zemlja koja je zabranila u potpunosti telesno kažnjavanje dece je Švedska, 1979. godine.

Srpski Porodični zakon, koji će pretrpeti promene nakon 16 godina, stupio je na snagu 1. januara 2005. godine, a u primeni je od 1. jula 2005. godine.

17 odsto dece u Srbiji izloženo fizičkom kažnjavanju

 

U Srbiji je 43 odsto dece starosti od jedne do 14 godina bilo izloženo barem jednom vidu psihološkog ili fizičkog kažnjavanja od strane članova domaćinstva, pokazalo je istraživanje UNICEF-a koje je objavljeno u martu.

Oko 39 odsto dece izloženo je psihološkom, dok je 17 odsto izloženo fizičkom kažnjavanju, kako se navodi u saopštenju Centra za prava deteta.

Zabrinjava podatak da je fizičko kažnjavanje najzastupljenije kod dece uzrasta 3 i 4 godine.

Šta spada u fizičko a šta u telesno kažnjavanje

 

Inače, u Unicefovom Istraživanju primene vaspitne dicipline nad decom u porodici u Srbiji, navodi se da u nasilničke disciplinske prakse spadaju dve vrste.

Nasilno disciplinovanje je termin kojim se definiše postupak roditelja ili staratelja koji ima za cilj da izazove fizički ili emocionalni bol kod deteta, kako bi se ispravilo ili sprečilo neko ponašanje. Nasilne metode disciplinovanja se mogu klasifikovati u dva tipa: psihološka agresija i telesno (i/ili fizičko) kažnjavanje.

- Fizičko nasilje prema deci se definiše kao upotreba fizičke sile prema detetu koja može da dovede do povrede zdravlja, opstanka, razvoja ili dostojanstva deteta. Ono pokriva širok niz postupaka poput batina,

udaranja pesnicom, šutiranja, vučenja za kosu, griženja, gušenja, pečenja, trovanja, davljenja, vezivanja kanapom ili lancem, primoravanja deteta da ostane u položaju koji izaziva bol i slično. Ono može biti izolovani incident ili aktivnost koja se ponavlja - navodi se u Unicefovom Istraživanju.

Telesno kažnjavanje se odnosi na bilo koje kažnjavanje gde se koristi fizička sila da bi se naneo bol ili izazvala nelagoda kod deteta sa ciljem disciplinovanja, ispravljanja ili kontrolisanja neželjenog ponašanja deteta.

- Ono se smatra oblikom zlostavljanja dece, iako odrasli često ne prepoznaju ili ne prihvataju da je telesno kažnjavanje pravo nasilje kojim se dete degradira i koje dovodi do fizičkih povreda i zdravstvenih problema kod deteta. Telesno kažnjavanje se obično odnosi na udaranje deteta rukama, šakama ili predmetima i ono je najčešći oblik nasilja nad decom u porodici - navodi se u ovom istraživanju i dodaje da istraživanja ukazuju da telesno kažnjavanje, pritom, nije efikasno u postizanju željenog ponašanja i da često vodi do povećane agresije kod dece i međugeneracijskog prenošenja nasilnog ponašanja.

Video: Zlostavljači ucenjuju decu, a njihove najgore pretnje na kraju se obistine

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Roditelj

    6. decembar 2021 | 14:03

    Znate koliko me zabole sta ce Srbija da kaze? Prosto nemate pojima,ni vi ni oni koji donose te zakone! Mene nije vaspitala Srbija nego moja majka i moj otac,kada sam zasluzio dobio sam ne samo po guzici nego i samar i batine tako da sledeci put mi nije palo na pamet ni da pimislim a kamoli da napravim istu gresku!!!! Svoje dete sam u zivotu udario dva puta,hvala Bogu dovoljno je da ga pogledam ili razgovor ,ali ako bude bili potrebno ako i preko toga bude ponasanje kakvo ne dolikuje, nema tog zakona koji ce me spreciti i da mu udarim samar i da dobije mnogo vise od samara! Ja sam ga napravio,majka ga je rodila,mi ga odgajamo,hranimo,borimo se za njega,ja cu i da ga vaspitam kako ja hocu a ne kako mi neki ....bicu kulturan napisu na parce papira!!!! Za svoje dete ja sam zakon bas kao sto su za mene bili moji roditelji!

  • zeka

    6. decembar 2021 | 14:08

    Ako zelite da poboljsate demografiju i da podrzite porodicu kao jedinu pravu instituciju, smenite premijera i zabranite ovim odraslima, sto se lupaju po guzi, da javno paradiraju.

  • Љиљана

    6. decembar 2021 | 16:15

    Интересантан закон. Дете несмеш да казниш каже држава. Дете направи неку штету или се потуче родитељ одговара каже држава. зар ви стварно мислите да су родитељи дебили и да ће дозволити да им деца постану идиоти или кабадахије. Ако са лепим не иде добиће батине.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA