≫ 

Spomenik pao na Nedeljka na groblju: "Krkljao je, izbacivao krvave balončiće". JKP - Ne može sam da padne

- Izgubio je svest, ja ne znam kako sam skinuo spomenik s njega, nekako sam ga odvukao, uhvatio sam ga pod ruke i odvukao do zelene površine, stavio sam ga u polusedeći položaj - kaže Danijel Mirkov, komšija Nedeljka Šćekića

  • 10
Sombor, groblje, pao spomenik

Foto: Danijel Mirkov/privatna arhiva

Danijel i njegov komšija Nedeljko krenuli su put Velikog pravoslavnog groblja u Somboru da zapale sveće majci i ocu. U trenutku dok je Danijel palio kandilo svojoj majci, na Nedeljka je, dok je stajao u dnu spomenika, pao spomenik koji je bio u redu iza. Spomenik star više od 200 godina, koji više niko ne obilazi "poklopio" je Nedeljka Šćekića, a krv je, priča Danijel Mirkov, počela da se razliva po spomeniku. 

Prema rečima Danijela Mirkova, dok je on čučao i palio sveću, spomenik je pao na Nedeljka.

- Direktno ga je preklopio spomenik, pao je na ploču moje majke, priklještio ga, počeo je da krvari, krv je počela da se razliva po spomeniku. Izgubio je svest, ja ne znam kako sam ga skinuo s njega, nekako sam ga odvukao, uhvatio sam ga pod ruke i odvukao do zelene površine, stavio sam ga u polusedeći položaj. Počeo je da krklja, da izbacuje krvave balončiće, držao sam ga za ruku, kažem "stisni me ako me čuješ", ne čuje ništa čovek. Mislio sam da je gotov, tako je izgledao. Hitna pomoć je zaista došla brzo, preneli smo ga u vozilo. Ispostavilo se da ima povredu čeone kosti, širine 13 centimetara, nagnječenje uha, bilo mu je 10 puta veće od drugog uha - priča za Telegraf Danijel Mirkov, svedok Nedeljkove povrede.

Kako kaže Danijel, tužili su JKP "Prostor Sombor", preduzeće koje brine o tom groblju, jer je to, kako navodi, njihova nadležnost. Njihova odgovornost je stopostotna, taj spomenik je star više od 200 godina, ima ne jedan, nego na stotine sličnih spomenika, navodi Danijel Mirkov za Telegraf.rs.

- Ako 10 godina niko ne obilazi neki grob, ne plaća, onda to postaje nadležnost Grada, odnosno one ustanove koja brine o tome. Taj spomenik je star više od 200 godina. Odavno je zarastao u travu, zapušten, ne može ni da se pročita čiji je - navodi Danijel.

Prema Danijelovim rečima, njegov komšija Nedeljko je i dalje na bolovanju.

- On je profesionalni vozač, tražićemo odštetu, ne toliko zbog novca. Naš cilj u suštini je da se to nikome više ne desi, da se nešto preduzme, da se to kontroliše, da se obeleže takvi spomenici, da se oformi komisija koja će ih obići, popisati i one koji su pretnja po građane nekako obezbediti, da li tako što će ga spustiti da ne može da padne, da li tako što će ga ojačati - navodi Danijel Mirkov.

Prema njegovim rečima, Nedeljko ne može s povredama glave i nagnječenjima da vozi, jer bi ugrožavao i sebe i druge, znači to je umanjena radna sposobnost, navodi on.

Direktor Stevančev: Zvao sam ga, nije došao

 

Izvršni direktor zadužen za groblja u preduzeću JKP "Prostor Sombor" Slobodan Stevančev kaže za Telegraf.rs da uvek reaguju kad primete spomenik koji je nakrivljen i sklon padu, ukoliko ne nađu vlasnika.

- Ako nema živih srodnika, mi smo zaduženi za spomenik, i ako je nakrivljen ili bilo šta, mi kad uočimo, mi ga polegnemo, ali to je jako retko. Svi ti spomenici dole imaju teg, i ne može da padne ako neko fizički na njega ne deluje. Ja sam ovde devet godina, dva puta se desilo, ovo je drugi slučaj, prvi je bilo jedno dete koje se pentralo na spomenik - kaže Slobodan Stevančev, izvršni direktor u JKP "Prostor Sombor".

Kako navodi, pozvao je povređenog čoveka da dođe, ali se on nije pojavio.

- Nije došao, nego je bio s našim radnikom i poslovođom, koji su mi preneli da se to desilo i da je zadobio povrede i ništa više od toga. Ja jednostavno pozivam, kad god ima neki problem na groblju da dođu do nas, da vidimo kakav je problem. Ja svoj broj telefona svima dajem, oni se nisu javili, pa da se prepucavam po medijima, ja to ne želim - navodi Stevančev.

Standardna procedura: "Pozovemo vlasnika i on angažuje kamenoresca"

 

Prema njegovim rečima, ovakve situacije se ne dešavaju često.

- Nema toga često, ima nekada da se neki nakrivi ako su baš u zemlji, ako vidimo da će naškoditi susednom spomeniku i ako nema vlasnika, to mi sami spustimo. Uglavnom, pozove se vlasnik i onda on o svom trošku zove kamenoresca i to ispravi, to je standardna procedura i to se radi kako se primeti - objasnio je Stevančev za Telegraf.rs.

Video: Neko će popiti otkaz: Tovar od 1,7 miliona evra pao sa dizalice

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jole

    8. decembar 2021 | 18:30

    E čuj ne može sam da padne. Nego su se oni igrali na groblju pa ga obalili. Spomenik star 200 godina nije ni čudo da jednom padne.

  • Mile

    8. decembar 2021 | 19:16

    Nema šanse da je spomenik pao sam. Postolja su teška upravo zbog toga.

  • Milan

    8. decembar 2021 | 18:51

    Teško da može ovako stabilan spomenik sam da padne. To se ovaj naslonio 100 % pa sad ajd da tuže komunalno.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA