Maloletnici u Zrenjaninu, koji krše zakon, obavljaće društveno koristan rad u javnim preduzećima

Uočljiv je porast broja predmeta vezanih za maloletnike sa problemima u ponašanju i u sukobu sa zakonom

  • 2
Dete, nož, krađa, pretnja, maloletnici Foto: Shutterstock

Centar za socijalni rad započinje projekat izvršenja vaspitnih naloga maloletnika, sa Crvenim krstom, Gerontološkim centrom i Centrom za pružanje usluga socijalne zaštite Grada Zrenjanina.

Oni će u tim ustanovama raditi bez naknade, prenose Novosti.rs.

Zrenjaninski Centar za socijalni rad je, kako ističe direktorka ove ustanove Olivera Lisica, do sada već potpisao protokole sa JP "Čistoća i zelenilo", mesnim zajednicama u Zrenjaninu i Udruženjem Zelene šape.

- S obzirom na to da je uočljiv porast broja predmeta vezanih za maloletnike sa problemima u ponašanju i u sukobu sa zakonom, aktivnosti Centra za socijalni rad će i u narednoj godini, više biti usmerene ka ovoj populaciji - naglasila je Lisica, uz napomenu da je na evidenciji CSR tokom 2020. godine bilo ukupno 105 maloletnika sa problemima u ponašanju i 442 maloletnika u sukobu sa zakonom i to novih i prenetih korisnika.

Centar za socijalni rad na osnovu pravosnažnog sudskog rešenja kojim je maloletniku izrečena vaspitna mera, posebna obaveza da se bez nadoknade uključi u rad humanitarnih organizacija ili u poslove socijalnog i ekološkog karaktera, upućuje maloletnike u neku ustanovu, javno preduzeće, udruženje ili u neku mesnu zajednicu kako bi obavljao društveno-koristan rad, odnosno radio posao koji ne može biti usmeren na posticanje ekonomske koristi i koji ne sme ometati njegovo školovanje odnosno štetiti njegovom ugledu i dostojanstvu.

Svrha ove vaspitne mere, ističu u Centru za socijalni rad, jeste da se utiče na razvoj i jačanje lične odgovornosti maloletnika, na vaspitavanje i pravilan razvoj njegove ličnosti, kako bi se obezbedilo njegovo ponovno uključivanje u društvenu zajednicu i mora biti usmerena prvenstveno na uklanjanje štetnih posledica krivičnog dela zbog kog mu je i izrečena ova mera.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA