≫ 

Novo pogoršanje vremena od sutra: Sledi zahlađenje, tokom vikenda obilne padavine i debeo snežni prekrivač

Tek od sredine naredne sedmice moguć je blag porast temperatura

  • 0
SRBIJA VREME SNEG Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Iako nam je današnje vedro i suvo vreme dalo povoda da pomislimo da će zima ipak još malo da pričeka, najave meteorologa za naredne dane i vikend ipak govore suprotno. Novo pogoršanje vremena dolazi nam već sutra, najavljuje meteorolog Đorđe Đurić.

- Danas predah od padavina. Novo pogoršanje vremena od sutra. U nedelju će se zabeleti cela Srbija, a očekuju se i obilnije padavine i pravi zimski uslovi - naveo je Đurić za Telegraf.rs.

Kako kaže, danas još možemo da predahnemo od padavina.

- Danas nas očekuje kratkotrajni predah od padavina. Pred nama je suv, ali prohladan dan, a očekuju se i sunčani periodi, u mnogim predelima i pretežno sunčano, naročito na severu Srbije. Maksimalna temperatura biće od 4 do 8°C, u Beogradu do 6°C. Vetar pre podne zapadni, a posle podne biće u skretanju na jugoistočni i biće u pojačan.

A onda, kažu prognoze, zahlađenje.

- Severozapadna Evropa biće danas na udaru snažnog ciklona sa Atlantskog okeana, a pod njegovim uticajem u Đenovskom ciklonu formiraće se sekundarni ciklon. Ovaj ciklon već u toku današnjeg poslepodneva usloviće ostetniji pad vazdušnog pritiska, što će biti u novu promenu vremena u četvrtak. Dakle, već u četvrtak ujutro i pre podne u severozapadnim, a posle podne i uveče i u ostalim predelima naoblačenje sa kišom. Duvaće jak jugoistočni vetar, u košavskom području i na planinama sa olujnim udarima, na jugu Banata sa udarima i preko 100 km/h. Maksimalna temperatura od 5 do 10°C, u Beogradu do 8°C - objašnjava meteorolog.

U petak promenljivo oblačno sa kišom, susnežicom i snegom.

- Na planinama se očekuje povećanje snežnog pokrivača, dok se u nižim predelima gde se očekuje sneg, ne očekuje formiranje snežnog pokrivača. Košava će oslabiti i duvaće uglavnom slab vetar. Maksimalna temperatura od 3°C na severozapadu do 9°C na jugoistoku Srbije, u Beogradu do 5°C.

Budući da će Srbija tokom vikenda biti pod uticajem novog i veoma jakog ciklona sa Jadranskog mora, ovaj snažan ciklon doneće Srbiji novi oblačni sistem, tako da će Srbiju već u subotu tokom dana sa juga i jugozapada zahvatiti jače naoblačenje sa kišom, u brdsko-planinskim predelima sa snegom.

- Biće vetrovito, uz umeren do pojačan, povremeno i jak jugoistočni i istočni, u Vojvodini severoistočni vetar. Maksimalna temperatura od 3 do 7°C, u Beogradu do 5°C. Krajem dana i tokom noći kiša će i u nižim predelima prelaziti u susnežicu i vlažan sneg - navodi Đurić i dodaje:

- U nedelju će položaj ciklona biti takav da će se on već sa Jadranskog mora premestiti malo istočni od nas i nalaziti svojim centrom iznad Karpata, tako da će uslediti priliv hladnije vazdušne mase sa severa. Istovremeno, ciklon će biti toliko snažan da će se prostitirati i na većim visinama, tako da će se na visini nalaziti i jezero hladnog vazduha, a to će dovesti do toga da sneg zabeli veći deo Srbije. Dakle, u nedelju u Srbiji oblačno i hladno sa susnežicom i snegom, jedino se na istoku Srbije zbog nešto toplijeg vazduha očekuje kiša. Očekuju se veoma obilne padavine.

U planinskim predelima očekuje se da snežni prokivač postane još deblji, i to za 10 do 30 cm, lokalno i više.

- Snežni pokrivač visine od pet do 20 cm formiraće se i u većem nižem delu Srbije. Na području Beograda očekuje se formiranje snežnog pokrivača od 10 do 20 cm. Sneg će biti praćen i jakim severozapadnim vetrom, pa se u mnogim predelima očekuje vejavica, na planinama i snežna mećava. Temperatura u nedelju tokom dana od 0 do 3°C, na istoku Srbije do 5°C, a u Beogradu do 1°C. Najobilnije padavine u Srbiji tokom vikenda se očekuju u subotu tokom večeri, u noći između subote i nedelje i u nedelju tokom dana, naročito ujutro i pre podne. Tokom vikenda na području Srbije palo bi od 20 do 40 mm padavina po metru kvadratnom, lokalno i preko 50 mm. Ta količina padavina tokom celog vikenda pala bi na planinama u obliku snega, a u nižim predelima u subotu u obliku kiše, a u nedelju u obliku snega, dok se na istoku Srbije očekuje samo u obliku kiše.

Video: Pao prvi sneg na Zlatiboru: Kolovoz zavejan, vozila se jedva kreću

Polovinom naredne sedmice očekuje se blag porast temperatura.

- Od srede se očekuje jačanje grebena na visini sa jugozapada i stabilizacija vremena, samo još u sredu na jugu i jugoistoku ponegde slab sneg. Očekuje se manji porast temperatura i one će potom biti oko prosečnih vrednosti za sredinu decembra, uz pojavu jutarnjih mrazeva, ali uz suvo vreme - kaže Đurić.

Video: Sneg probudio Beograđane: Zabelela se prestonica

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA