Doček u Novom Sadu – Proslava koja pomera granice

Jedinstvena umetnička proslava u Evropi, Doček, otvoriće godinu titule Evropske prestonice kulture u Novom Sadu uz program koji će prvi put biti viđen na ovim prostorima

  • 1
Doček je Novi Sad Foto: Promo

Doček, najbolji evropski trend brend u oblasti kulture, u petoj godini razvoja će dostići svoj umetničko-programski i produkcijski vrhunac. Više od 400 umetnika iz Srbije i čitave Evrope, staviće fokus na spoj umetnosti i nauke, čuvajući i promovišući nasleđe velikih imena srpske nauke i umetnosti, koja su dosegnula evropske i svetske okvire – Nikolu Teslu, Milevu Marić Ajnštajn, Milutina Milankovića, Dragišu Brašovana i Ljubomira Micića.

Doček 2022 – Novosađani osvetljuju svoj grad 31. decembra

Novosađani će 31. decembra simbolično osvetliti svoj grad i to programom inspirisanim likom i delom velikog naučnika koji je osvetlio ceo svet – Nikolom Teslom, prvim počasnim građaninom Novog Sada. U 20:22 časa, kod mosta Duga, biće premijerno izveden deo predstave "Tesla, izumetnik" u režiji Nebojše Bradića, u izvedbi Srpskog narodnog pozorišta, u koju će biti uključena i publika, formirajući povorku preko mosta Duga i tako spajajući dve obale Dunava sve do Podgrađa Petrovaradinske tvrđave, gde će biti otvorena multimedijalna Teslina svetlosna galerija.

Teslina svetlosna galerija Foto: Promo

Nesvakidašnja prilika za Novosađane i njihove goste da barokni dragulj, Podgrađe, vide u novom ruhu uz retko viđene svetlosne instalacije i spoj različitih umetnika koji priređuju autentičan audio-vizuelni doživljaj. Neki od najznačajnijih umetnika iz oblasti svetlosnih umetničkih instalacija i perfomansa predstaviće se u okviru Tesline svetlosne galerije, a među njima su dr Alberto Novelo iz Italije, Ivan Marušić Klif iz Hrvatske, Petko Tančev iz Bugarske, dr Milica Stojšić sa studentima scenskog dizajna sa Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu i Staša Kukić.

U saradnji sa njima su brojni muzičari, čiji će nastupi baš zbog svetlosnih instalacija biti poseban doživljaj i iskustvo za publiku, a među njima su tajanstveni elektro pop duo Nipplepeople, potom u saradnji sa Austrijskim kulturnim forumom stiže i austrijski trio Elektro Guzzi koji na inovativan način pristupa izvođenju tehno muzike uživo, beogradski sastav Kanda, Kodža i Nebojša, svestrani muzičar Đorđe Miljenović, kao i novosadski di-džej sastav Noise Destruction, koji je skoro tri decenije na sceni i brojni drugi. Program u okviru Tesline svetlosne galerije biće završen 1. januara, uz svetski poznat austrijski elektro duo Kruder & Dorfmajster, u saradnji sa Austrijskim kulturnim forumom, i beogradski sastav Minilinija.

Elektro Guzzi Foto: Klaus Pichler
Kruder & Dorfmeister Foto: Max Parovsky

Ceo program 31. decembra je besplatan, a tačne lokacije i satnicu možete pronaći na zvaničnom sajtu docekns.rs

Doček 7530 – Kad Novi Sad dosegne Zenit

Svečano otvaranje Evropske prestonice kulture, proslava "Zeniteum :: 2022", slovenačkog avangradnog reditelja Dragana Živadinova, zakazana za 13. januar u 20:22 časa, slaviće, kroz umetnost i kulturu, velika imena srpske nauke – matematičare Milevu Marić Ajnštajn i Milutina Milankovića. Postavka svečanog otvaranja je ambiciozan arhitektonsko-multimedijalni poduhvat koji u Srbiji do sada nije rađen, a samo otvaranje biće održano na jednom od glavnih gradskih bulevara, ispred Banovine, arhitektonskog bisera Novog Sada, dela Dragiše Brašovana. Velikanom svetske nauke i njegovim delom, Milutinom Milankovićem baviće se i izložba "Vreme i vaseljena" umetnika dr Dušana Jovovića i dr Aleksandra Petrovića, profesora filozofije, koja će biti otvorena 13. januara, u Studiju M, zamišljena kao putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, sa fokusom na međusobni odnos čoveka, vremena i nauke.

Tradicija Dočeka, koji je u prethodne četiri godine svakog 13. januara otvarao vrata najrazličitijih prostora u gradu i zarad kulture im dao potpuno novi izgled, nastaviće se i 2022. godine i to ponovo na više od 40 lokacija. Stoga će u Gradskoj kući nastupiti austrijski klarinetista i jedan od najboljih na svetu, Andreas Ottensamer, dok će dobitnicu Zlatnog globusa i kraljicu fada Carminho ugostiti najstariji srpski teatar – Srpsko narodno pozorište.

Jedan od najpopularnijih britanskih elektronskih sastava, Morcheeba, nastupiće u najstarijem lutkarskom pozorištu u Srbiji – Pozorištu mladih, a u Novosadsko pozorište interesantnu kombinaciju džez i elektro zvuka donosi jedan od najpoznatijih finskih muzičara Jimi Tenor, dok je prva Gradska koncertna dvorana rezervisana za čuveni francuski cover bend Nouvelle Vague.

Nouvell Vague Foto: Rod Maurice

Crkva imena Marijinog, poznatija kao Katedrala, otvoriće svoja vrata za autentičan glas američke pevačice Chrysta Bell, poznate i po saradnji sa čuvenim rediteljem Dejvidom Linčom, dok će u Reformatorskoj crkvi nastupiti jedan od najpopularnijih regionalnih umetnika, hrvatski muzičar Damir Urban.

Chrystabell Foto: Promo

Još jedno veliko regionalno ime i muzička ikona, Josipa Lisac, nastupiće u Sinagogi, dok će hrvatski džez pijanista i kompozitor Matija Dedić svirati u Kulturnoj stanici Eđšeg. Prostor SKCNS Fabrika, u Kreativnom distriktu, rezervisan je za britanski broj jedan drum ’n’ bass zvuka, Rudimental DJ, dok će originalna muzičarka koja svojim tekstovima ruši tabue, Bojana Vunturišević, nastupiti u Kulturnoj stanici Svilara. Doček 7530 donosi i autentični zvuk balkanske muzike, u izvođenju Bilje Kristić i Bistrik Orkestra, u NIS sali, kao i brojna druga imena, na nesvakidašnjim lokacijama.

Josipa Lisac Foto: Promo
Rudimental Foto: Promo

Program u okviru Dočeka 7530 počinje već 12. januara, kada će lokalni bendovi zapravo biti u ulozi domaćina i svojim nastupima na nekoliko lokacija u gradu, u saradnji sa Inbox udruženjem koje organizuje Ulične svirače, napraviti svojevrsnu uvertiru u 13. januar i svečano otvaranje. Program se nastavlja 14. i 15. januara u okviru autentičnog programa Slave, i to u mreži kulturnih stanica, gde će biti predstavljena izložba fotografija Pavela Surovog, zatim brojne rukotvorine i gastro kultura, kao i dečiji program.

Tokom programa u okviru Dočeka poštovaće se sve epidemiološke mere, zbog kojih će broj mesta za koncerte u zatvorenim prostorima 13. januara biti vrlo ograničen. Uskoro počinje prodaja ulaznica, a informacije o tome pratite redovno na sajtu docekns.rs

Detaljan program i satnicu Dočeka možete pronaći na zvaničnom sajtu docekns.rs

Veći deo programa Evropske prestonice kulture za 2022. godinu možete pronaći na zvaničnom sajtu Novi Sad – Evropska prestonica kulture.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zaroslav

    8. decembar 2021 | 12:53

    Ala se troše pare poreskih obveznika i slivaju u džepove brižnih,kulturnih poslenika gradske "elite".

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA