≫ 

Teodori (12) je amputirana noga kad ju je udario autobus i treba joj novac za protezu: Osiguranje krivi nju

Teodorinog oca šokirao je odgovor osiguravajućeg društva da je Teodora glavni krivac za nesreću, te da im pripada minimalna nadoknada

  • 23
Teodora Mladenović Foto: D. Kocić

Teodora Mladenović (12) iz aleksinačkog sela Grejač ostala je bez desne noge nakon što je 7. novembra prošle godine udario autobus. Njeno lečenje i dalje traje, pa se trenutno nalazi Specijalnoj bolnici za rehabilitaciju i ortopedsku protetetiku u Beogradu, gde se priprema za nošenje proteze koja bi joj omogućila da ustane iz invalidskih kolica.

Međutim, njen otac Ivica želi da svojoj mezimici obezbedi najbolje protetičko pomagalo, čija je cena oko 20.000 evra. Nadao se da će novac od osiguranja pokriti troškove kupovine proteze, ali ga je kao grom iz vedra neba pogodio odgovor osiguravajućeg društva da je Teodora glavni krivac za nesreću, te da im pripada minimalna nadoknada.

- Teodora ima pravo na besplatnu protezu, ali to je ona klasična koja će joj omogućiti da se kako - tako kreće i ništa više. Kako mi je rečeno, treba joj oko godinu dana da se osposobi da sa njom hoda. Znam da postoji pomagalo koje bi joj omogućilo skoro normalan život, želim da joj ga nabavim, nisam ni od koga tražio pomoć, nadao sam se da ću dobiti novac od osiguranja. Međutim, iznos koji joj pripada, osiguravajuće društvo je umanjilo za čak 70 odsto, zbog navodne krivice mog deteta za nesreću. Neshvatljivo mi je kako su utvrdili da je njen doprinos tako visok, shvatio bih da su visinu nadoknade štete umanjili za dvadeset, pa i trideset odsto, ali ovo je nečuveno – objašnjava Ivica.

Mladenović je angažovao nišku advokaticu Jelenu Nikolić koja je na prvostepenu odluku osiguravača podnela prigovor.

- Podnela sam zahtev za ostvarivanje prava po osnovu osiguranja od autoodgovornosti za Teodoru i tražila 4.900.000 dinara ukupno za fizičke i duševne bolove, pretrpljeni strah, naruženost i teški invaliditet deteta. Za njenog oca predložila sam nadoknadu od 500.000 dinara za duševni bol zbog teškog invaliditeta bliskog lica. Smatram da je to pravična nadoknada ako se uzme u obzir da je dete zadobilo prelom butne kosti, višestruki prelom slabinskog dela kičme i karlice, povrede unutrašnjih organa te da joj je amputirana desna noga.

Presudom Osnovnog suda u Aleksincu na osnovu sporazuma o priznanju krivičnog dela, vozač autobusa je osuđen na šest meseci zatvora u kućnim uslovima, što je dovoljan osnov da se zatraži nadoknada štete za oštećenu. Međutim, osiguravač je umanjio iznos koji im pripada za čak 70 posto, ne navodeći nikakve kriterijume koje je koristio da bi ustanovio da je Teodorin doprinos nesreći toliko visok. Uputila sam prigovor na njihovu odluku, ali je i on odbijen, takođe bez navođenja primenjenih metoda za ocenu doprinosa aktera nesreće – objašnjava Nikolić.

Kako se navodi u odluci osiguravača u koju smo imali uvid, Teodori bi trebalo da pripadne 3.050.000 dinara, ali se zbog njenog doprinosa nesreći, taj iznos umanjuje za 2.135.000, tako de joj se nudi samo 915.000 dinara. Njenom ocu iz istog razloga, priznaje se nadoknada od samo 141.000 dinara. U odgovoru na prigovor na ovu odluku, osiguravač je naveo da je doprinos od 70 odsto maloletnice, osnovni uzrok nastanka saobraćajne nezgode.

- Ona je naglim skretanjem ispred autobusa stvorila opasnu situacija, pa se od strane stručnog lica kompanije i članova komisije ustanovljava da je njen doprinos nesreći 70 odsto, dok je vozač autobusa udesu doprineo sa 30 odsto – navodi se u odluci dostavljenoj zastupniku Ivice Mladenovića.

Ivičin advokat Jelena Nikolić najavljuje da će se obratiti Narodnoj banci Srbije kao poslednjoj instanci koja odlučuje u ovakvim slučajevima.

Video: Srce će vam pući od nežnosti: Otac bez ruku 24 sata dnevno savršeno brine o sinčiću

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zoran Jović

    20. decembar 2021 | 14:57

    Napišite naziv osiguranja , ime direktora , ime onoga ko je potpisao sramno obrazloženje. Ovakva reklama napraviće im štetu sto puta više od naknade devojci.

  • 123

    20. decembar 2021 | 12:12

    Tuziti osiguranje

  • Sara

    20. decembar 2021 | 14:19

    Osiguravajuce kuće zadnjih 10 god na sve moguće načine gledaju da izbegnu plaćanje štete pa zbog toga im i pada kredibilitet i sve manji broj ljudi osigurava bilo šta čega su i sami svesni. U ovom slučaju mora se tužiti osiguranje jer njihovo nije da utvrdjuju krivicu vec da se bave nadoknadom štete. Ako naše pravosuđe ne želi ovaj problem da reši onda pravda zatražiti pred međunarodnim institucijama. Ako je dete krivo kako to oni tvrde zbog čega je onda vozač autobusa oduđen na "sramnu" zatvorsku kaznu ? Ovo je još jedna slika u nizu našeg pravosuđja kojem po ko zna koji put ni deca nisu bitna !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA