≫ 

Svedoci vremena "Nečiste krvi" i danas postoje u Vranju: Turci za neke govorili "beše naše"

Više od dvadeset objekata iz 18. i 19. veka sačuvano je u Vranju

  • 1
vranje, kuće Foto: Printskrin/RTS

Autentični objekti, svedoci vremena Nečiste krvi, postoje i danas u Vranju. Ima ih dvadesetak, poput Muzej-kuće Bore Stankovića i zgrade gde je Muzej, a neke su u privatnom vlasništvu.

Sve kuće u Vranju kada se rodio i odrastao Bora bile su prizemne ili jednospratne, s podrumom, tremom, ložnicom i velikim dvorištem sa dudom ili šamdudom. U to doba pod Turcima prvu na dva sprata, tada se govorilo "na dva boja", sagradio je čuveni vranjski trgovac Janja Vlajinac, piše RTS.

- Kuća je osvećena 1859. godine. Turci, kad je on pravio kuću, prolazili su tuda i gledali i dobacivali - 'beše naše'. Znači, prvi privatnik koji je napravio kuću na dva sprata - priča Toma Vlajinac, čukununuk Janje Vlajinca.

Kuća trgovca Dobrivoja Pribojčića građena je u orijentalno-balkanskom stilu i ima odlike stare varoške kuće. Pored je Muzej-kuće Bore Stankovića.

- Kuća se nalazi u jednoj od najstarijih ulica u gradu, u nekadašnjoj donjoj mahali, kasnije Baba Zlatino sokače, a danas nosi naziv Baba Zlatina ulica. Baba Zlata je bila Borina baba po ocu, inače sestra poznatog trgovca Jovče - ističe Dragana Dekić, kustos u Muzej-kući Bore Stankovića.

Više od dvadeset objekata iz 18. i 19. veka sačuvano je u Vranju. U privatnom su ili u vlasništvu Grada. Neke su sada ruševine kao Rašićeva, bivša Husein-pašina kuća, a na mestu nekih su drugi objekti.

- Kada su u pitanju privatni objekti, oni su prepušteni privatnim licima da oni sami održavaju. Tu se u gradu pojavljuje problem, jer su obično takvi zahvati na održavanju takvih objekata dosta zahtevni u pogledu finansija i samog izvođenja takvih radova - navodi Jelena Marković, gradski urbanista.

Svedoci Borinog vremena i doba pod Turcima su i Pašin konak i Haremluk, koje je 1765. godine sagradio Rauf beg Džinoli.

U konaku su živeli muškarci, a u Haremluku žene s decom. Od 1960. godine, Pašin konak je Narodni muzej, a Haremluk je prepušten zubu vremena.

Video: Prelepa makedonska glumica Sara Sandeva igra zanosnu Sofku u Nečistoj krvi

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA