≫ 

Jedinstveno vozilo na pedale iz Čačka će možda krstariti ulicama Dubaija: Praktično i nije štetno za okolinu

Namenjeno je za prevoz dva putnika, ali ima i prtljažnik pozadi, koji je idealan kada se ide u nabavku po gradu

  • 6
Milan Gojković, inovator iz Čačka Foto: RINA

Da je za blistav um samo nebo granica dokazuje i Čačanin Milan Gojković. Ovaj inovator konstruisao je i trenutno usavršava prevozno sredstvo koje bi u budućnosti mogli voziti i šeici u Dubaiju. Reč je o vozilu koje ide na tri točka i predstavlja idealno rešenje za gradove sa uskim ulicama i tamo gde ima manjak parking mesta.

- Ovo je vozilo koje se pokreće pomoću pedala, ali takođe uključen je pogon na struju i solarni panel koji se dopunjuje tokom sunčanog dana što je idealno za zemlje koje su bogate sunčevom energijom, poput Ujedinjenih Arapskih Emirat. Namenjen je za dva putnika, ali ima i prtljažnik pozadi, koji je idealan kada se ide u nabavku po gradu. Vozilo ima sve svetlosne signale kao na autu, pa čak i radio. Po našim zakonima registruje se kao tricikl i dostiže brzinu do 25 kilometara na čas - kazao je za RINU Milan Gojković, idejni tvorac vozila na tri točka.

On naglašava da je ovo vozilo idealno za mediteranske sredine, kao i za turističke gradove. Preveze vas od tačke A do tačke B, a pritom potrošnja je mala, a održavanje lako.

- Ne razmišljate o prostoru za parking i o mnogo još čemu. Jako je praktičan i nije štetan po okolinu kao automobili. Potpuno je ekološki napravljen, spoljašni izgled vozila može se prilagođavati kupcu - rekao je Milan.

Potpuno srpsko savremeno vozilo, biće predstavljeno naredne godine na sajmu u Dubaiju.

- Mi smo ovaj projekat radili sami u našoj radionici što bi rekli "od glave do pete", svi delovi kupljeni su u Srbiji i nadam se da ćemo imati uspeha na promociji ovako neobičnog tricikla. Već imamo zainteresovanih klijenata koji su iskazali razumevanje da radimo na usavršavanju produkta i ponudimo ne samo zemljama UAE, već i na evropsko tržište - dodao je Gojković.

Čačanski inovatori sigurni su da će ovakva ekološka vozila krstariti inostranim ulicama, ono što je nepoznanica jeste kako će se ovo savremeno vozilo zvati, pa su tvorci krenuli u potragu za kumom.

Video: Izgleda ko milion dolara i ne može da ga kupi svako: Podjednako dobro ide i na kopnu i u vodi

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA