≫ 

Ovako se za Božić priprema princ Mihailo Karađorđević: "Organizovano sečemo badnjak i po tome smo jedinstveni"

Kako sa ponosom ističu građani Topole, ovaj običaj se i održao zahvaljujući princu koji je na ovako važne praznike sa svojim sugrađanima

  • 5
badnjak, mihailo karađorđević, Foto: RINA

Običaj seče Badnjaka u Topoli se tradicionano obeleževa na Oplencu u prisustvu članova porodice Karađorđević. Ni ovog jutra nije bilo drugačije, pa je princ Mihailo u zoru posekao sveto drvo sa mesta gde se nekada pisala istorija srpskog naroda.

- Zadužbina je jedina u Srbiji koja na ovaj način obeležava Badnje jutro, od 1991. godine organizovano se okupljamo na Oplencu i sečemo badnjak i po tome smo jedinstveni. Posle okupljanja u Petrovoj kući i zagrevanja uz šumadijski čaj, predstavnici Opštine, Zadužbine, dinastije Karađorđević i brojni građani naše Topole, odlaze u oplenačku šumu, u seču badnjaka. Pojedinačna, tzv. divlja seča nije dozvoljena jer bi se šuma uništila, a mi u narednim godinama planiramo da organizujemo i neku sadnju kako bi naši mladi mogli da nastave tradiciju - kaže upravnik Zadužbine Kralja Petra I na Oplencu Dragan Reljić, prenosi RINA.

Princ Mihailo je ostao sa svojom suprugom princezom Ljubicom i kćerkom Natalijom da živi u Topoli ali ne samo da živi već i da nastavi tradiciju i običaje koje su začetnici dinastije sprovodili. Kako s’ ponosom ističu građani Topole, ovaj običaj se i održao zahvaljujući princu koji je na ovako važne praznike sa svojim sugrađanima.

Organizovana seča badnjaka na Oplencu i okupljanje uz šumadijski čaj uvod su u nastavak običaja koji se sprovode na Oplencu. Posle seče badnjaka čelnici lokalne samouprave unose badnjak u zgradu opštine. Na Badnje veče u Topoli sa početkom od 18 časova održaće se večernja služba u crkvi Svetog Đorđa na Oplencu, nakon čega će od 19 uslediti podela paketića najmlađima uz vatromet.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA