Prosidba na Božić i dupla pobeda: Milan (26) izvukao novčić, pa kleknuo pred devojku

Tradicionalno lomljenje čestice održano u porti Stare crkve u tom gradu

  • 6

Povodom najradosnijeg hrišćanskog praznika Božića, u hramu Svete trojice, služena je Sveta liturgija uz pričešće vernika, nakon čega je, uz blagoslov Episkopa šumadijskog Jovana, tradicionalno lomljena česnica. Ove godine, zlatnik iz česnice otišao je u ruke Milana Simića.

U organizaciji grada Kragujevca i hrama Svete trojice, tradicionalno lomljenje česnice, nakon jednogodišnje pauze, održano je umesto na Trgu kod krsta u porti Stare crkve.

Kragujevčanin Milan Simić ima 26 godina i radi u kompaniji Janfeng, navodi RTK. Na lomljenje česnice došao je prvi put. Za zlatnik kaže da predstavlja božji blagoslov i da mu mnogo znači, pa će ga čuvati na posebnom mestu.

Po narodnom verovanju, onog ko izvuče novčić iz česnice pratiće sreća cele godine, a Milan Simić će ovaj Božić pamititi i po tome što je zaprosio devojku.

Pošto je njen odgovor bio pozitivan, on je pored novčića, u istom danu dobio i verenicu.

Protojerej Milić Marković i predsednik Skupštine grada Kragujevca Miroslav Petrašinović podsećaju da praznih Hristovog rođenja, Božić, simbolizuje mir, ljubav i zajedništvo.

I ove godine, česnica i zlatnik su dar pekare „Jevtić“, dok su najpoznatije narodne božićne pesme pevali mališani Kulturno umetničkog društva „Dukati“.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    7. januar 2022 | 21:09

    Nek vam je sa srecom i bericetno

  • Ja

    7. januar 2022 | 22:50

    Nista nema ruznije od ovih javnih prosidbi.

  • Muskarci

    7. januar 2022 | 22:46

    A zasto klecite ?Da je moj suprug kleknuo ne bih se udala za njega koliko me to iritira.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA