≫ 

Kad prestaje da veje sneg? Slede 4 ledena dana, ovaj datum je prekretnica u temperaturama

Meteorolog Slobodan Sovilj je upozorio da se od srede do petka očekuje izuzetno niske temperature koje će ići od - 15 do - 8 stepeni

  • 1

Prestanak snežnih padavina očekuje se sutra krajem dana, kaže meteorolog Slobodan Sovilj i dodaje da se sredinom nedelje očekuju umereni i jaki jutarnji mrazevi. Sovilj je upozorio da se od srede do petka očekuje izuzetno niske temperature koje će ići od - 15 do - 8 stepeni.

Kada je reč o dnevnoj temperaturi do četvrtka, Sovilj kaže da će u većem delu zemlje biti ispod nule pa ćemo imati četiri "ledena" dana u nizu.

- Očekujemo zadržavanje snega na tlu bar 7-10 dana u zavisnosti od regiona, a maksimalne temperature za dane vikenda i početkom naredne nedelje biće između nula i pet stepeni, a zatim se očekuje njihov lagani porast - ,kazao je Sovilj.

On je za TV Tanjug rekao da će večeras u Beogradu biti moguća kratkotrajna kiša uz stvaranje poledice, a tokom noći se očekuje nastavak snežnih padavina.

Naveo je i da je trenutna visina snežnog pokrivača na širem području grada oko pet centimetara, a da je na području Kosmaja izmereno i do 15 centimetara snega.

- S obzirom na to da će snežnih padavina biti i danas i sutra na području Beograda, očekujemo da će pasti dodatnih pet do 15 centimetara na području grada - rekao je Sovilj.

Podsetio je da je na snazi upozorenje Republičkog hidrometeorološkog zavoda za zapadnu, centralnu i jugozapadnu Srbiju zbog snega.

- U tim delovima je izdat narandžasti meteoalarm koji podrazumeva i više od 15 centimetara snega za 12 časova, tako da će ukupna visina snega na tom području dostići i do 30 centimetara u nižim predelima - rekao je Sovilj.

Upitan ima li šanse da se do kraja meseca vrate prolećne temperature, Sovilj kaže da je to moguće, jer je za naše podneblje karakteristična smena toplih i hladnih perioda, te da se porast temperature očekuje oko 20. januara.

- Trenutna procena RHMZ je da bi srednja januarska temeratura bila od 0 do 4 stepena, uz pojavu 5-10 ledenih dana u nižim predelima - kazao je Sovilj.

Najviše snega u središtu Srbije

U noći ka utorku i u utorak tokom dana nad najvećim delom Srbije, istočne i središnje BiH, a kasnije i delom zapadne BiH, Crnom Gorom, a posle podne i nad zapadom i jugozapadom Hrvatske oblačno uz sneg promenljivog intenziteta tako da se očekuje povećanje snežnog pokrivača, najavljuje meteorolog Marko Čubrilo.

- Najmanje snega ili bez njega na severu i severozapadu Hrvatske, severozapadu i zapadu Vojvodine, a manje će ga biti i na krajnjem jugoistoku Srbije gde će se on prvo mešati sa kišom, a od sredine dana kada zahladi padaće sneg.

Kako kaže, najviše akumuliranog snega do utorka uveče treba da očekuju središnji predeli Srbije, istočni i središnji predeli BiH gde će ponegde biti blizu 20 cm snega, a na planinama severne Crne Gore ponegde i oko 30 cm.

- Ostali deo Srbije (osim najvećeg dela Vojvodine) uglavom od 8 cm do 14 cm snega, dok bi južni deo Vojvodine Srem, jugoistok i jug Banata i Bačke) dobio od 4cm do 7cm, a Fruška Gora i Vršački Breg možda do 10 cm. Ostali deo Vojvodine znatno manje, od 0 do 3 cm. Nad severom i severozapadom BiH od 4 cm do 12 cm, dok Gorski Kotar u hrvatskoj može akumulirari od 7 cm do 14 cm.Prestanak padavina u sredu pre podne. Do srede maksimumi između -1 i +1 predelima gde će biti snežnih padavina, a nad istokom Srbije danas do +3, a na zapadu regiona do oko +4 stepena Celzijusa - navodi.

- Od srede nekoliko vrlo hladnih dana uz jake jutarnje mrazeve, posebno u noći između srede i četvrtka kada bi se minimumi mogli kretati od -10 do -5 u nizijama, a po nekim proračunima (UKMO i GFS-a) i do oko -15 stepeni tamo gde bude vedro uz sneg na tlu, dok se na snegom pokrivenim planinama oni mogli kretati i oko -20 stepeni Celzijusa. Dnevni maksimumi uglavnom ispod nule od -4 do +1 stepen Celzijusa. Od petka bi trebalo da usledi blaže otopljenje, prvo na zapadu regiona gde bi počeo osećati uticaj Atlantika uz jačanje zapadnog vetra i prolazno naoblačenje - dodaje Čubrilo.

Video: Sneg koji od jutros pada, naročito u višim delovima grada, izazvao je gužve na beogradskim ulicama

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Саша

    10. januar 2022 | 16:10

    Зашто да престане? Па јануар је сред зиме,јел треба да буде +30 степени можда?!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA