≫ 

Ko je odgovoran za uklanjanje ovih ledenica? Službe izlaze samo u jednom slučaju, propisane i stroge kazne

Za slučaj da s krova vise ledenice, predviđene su kazne od 5.000 do 100.000 dinara

  • 2

Ledeni dani stigli su u Srbiju, a sa njima i razni problemi. Pored klizavih kolovoza i trotoara, gde se građanima savetuje poseban oprez pri kretanju, velika opasnost vreba i od ledenica i snega koji vise sa krovova zgrada.

Nije mali broj slučajeva u kojima je pad ledenice sa velike visine uzrokovao povrede ljudi, pa čak i smrt, a dešavalo se i da načine štetu parkiranim automobilima.

Postavlja se pitanje, koja je prevenicija ovih nezgoda i nesreća, te kome se obratiti ako baš u vašoj ulici ili prolazu vreba opasnost od ovih ledenih grdosija?

U slučaju da ledenice predstavljaju objektivnu opasnost za građane i njihova dobra, na teren izlaze pripadnici Sektora za za vanredne situacije, kao i vatrogasci.

- Mi izlazimo po prijavi gde god da je problem, ali nažalost, ne možemo stići svuda, već samo na najkritičnije lokacije. Isto tako, gde je ugrožen ljudski život, uvek su se vatrogasci dobrovoljno javljali - rekli su nezvanično iz Sektora za vanredne situacije za Kurir.

Pak, kada je reč o stambenim zgrdama, tu su odgovorni upravnici, a kod zgrada institucija, njihovi rukovodioci. Prema odluci o komunalnom redu, obaveza stambene zajednice je da očisti ledenice.

- Upravnik zgrade ili, na primer, rukovodilac institucije mogu, u najmanju ruku, da ograde ulicu tako da ljudi ne prolaze pored zgrada na kojima se formiraju ledenice. To je prvi vid preventive. Mogu se angažovati i dimničari ili alpinisti, ali ta usluga košta.

Prema Odluci o komunalnom redu grada Beograda, obavezno je uklanjanje snega i leda sa trotoara širine do pet metara, koji se nalaze ispred zgrade ili parcele, za pravna i fizička lica koja koriste te nepokretnosti kao vlasnici, korisnici, zakupci ili neposredni držaoci.

Za slučaj da s krova vise ledenice, predviđene su kazne od 5.000 do 100.000 dinara.

Obavezno i čišćenje automobila

Pored čišćenja ledenica i snega sa krovova, radi bezbednosti u saobraćaju je važno očistiti i automobile. Ukoliko vozači to ne urade pre polaska, osim što dovode do rizika, mogu i da budu kažnjeni. Ako na prozorima, krovu, haubi ili tablicama još ima snega ili leda, rizikuju i kaznu od 5.000 dinara, odnosno od 6.000 do 18.000 dinara ako zbog toga dođe do nezgode u saobraćaju.

Naime, dešava se da sneg ili led pri naglom kočenju skliznu na vetrobransko staklo ili da, ako je u pitanju autobus ili kamion, padne na neki od automobila pored ili iza. U najboljem slučaju, sve se završi pucanjem šoferšajbne, a u najgorem može doći i do sletanja s puta - upozprio je ranije Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Beogradjanin60+

    13. januar 2022 | 17:19

    Kao i sve Komunalne Sluzbe,čekaju da se desi nešto loše,neki problem,pa onda da im neko uputi Zamolnicu pa da izadju i da rade svoj posao.

  • Miloš

    13. januar 2022 | 22:18

    Komunalna milicija, ima ih više od tih ledenica, neka svako od njih dohvati jednu i rešen problem.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA