≫ 

Nadrilekarstvo cveta u pandemiji, oglasi su svuda: Reč je o krivičnom delu, kazna može biti i zatvor

Krivični zakonik za nadrilekarstvo i nadriapotekarstvo predviđa novčanu kaznu ili zatvor do tri godine

  • 13
Nadrilekarstvo

Foto: Shutterstock

"Mi delujemo tamo gde je medicina nemoćna", "Lečimo čoveka, a ne bolest", "Naučna medicina nema odgovore na sva pitanja", samo su neke od poruka koje vam šalju takozvani nadrilekari - na internet stranicama, društvenim mrežama, oglasima.

Alternativni metodi lečenja dostupni su gotovo svuda. Ljudi im pribegavaju iz očaja ili iz neznanja. Dosta je i onih koji nude različite vidove pomoći, pa čak imaju svoje sopstvene sajtove, zvanične stranice i na njima cenovnike. Ipak, ono jedino što je evidentno u vezi sa njima jeste da mogu biti izuzetno opasni.

To su bar pokazali prošlogodišnji, ali i dalje aktuelni slučajevi nadrilekara Olgice Lonačar i Save Kneževića koji su se, bez dozvole i obrazovanja, bavili estetskim zahvatima. Pored ovakve vrste intervencija, na oglasima najčešće možete pronaći one koji vam nude usluge tzv. radiestezije ili detekcije zračenja koja se nalaze u okruženju.

Neretko su u ponudi i različite biljne tinkture i "prirodni lekovi", koje vas navodno mogu osloboditi od boljke koja vas muči.

Poseban problem, dakle, predstavlja i to što se, osim na gotovo svima dostupnom Internetu, nude i na dostupnijim televizijskim programima, te u javnom prostoru sve češće možete naići na odgovaranje od lečenja proverenim naučnim metodama, iako je reč o krivičnom delu.

- Nadrilekarstvo, odnosno lažno predstavljanje neke osobe kao medicinskog stručnjaka, smatra se krivičnim delom i u Srbiji je regulisano Krivičnim zakonikom. Izdavanje, obnavljanje i oduzimanje dozvole za rad lekarima u Srbiji regulisano je Zakonom o zdravstvenoj zaštiti i taj posao poveren je Lekarskoj komori Srbije - objašnjavaju za Telegraf iz Lekarske komore.

U Krivičnom zakoniku, u članu 254, koji se odnosi na nadrilekarstvo i nadriapotekarstvo, navodi se da će se onaj ko se bez odgovarajuće stručne spreme bavi lečenjem ili pružanjem drugih medicinskih usluga, kazniti novčanom kaznom ili zatvorom do tri godine. Takođe, prema Krivičnom zakoniku, svaki oblik prevare koji je načinjen u nameri da bi se pribavila protivpravna imovinska korist smatra se krivičnim delom.

- U Zakonu se jasno navodi da onaj ko u nameri da sebi ili drugom pribavi protivpravnu imovinsku korist, dovede nekoga lažnim prikazivanjem ili prikrivanjem činjenica u zabludu ili ga održava u zabludi i time ga navede da ovaj na štetu svoje ili tuđe imovine nešto učini ili ne učini, kazniće se zatvorom od šest meseci do pet godina i novčanom kaznom - navode iz Lekarske komore i dodaju oni:

- Napominjemo da su Sudovi časti Lekarske komore Srbije nadležni isključivo za pritužbe koje se odnose na rad lekara, koji imaju važeću licencu i shodno tome, Lekarska komora Srbije nema nadležnosti u slučajevima nadrilekarstva.

Ono što je posebno opasno, smatraju stručnjaci, jeste što su ovakve ponude aktuelne naročito u vreme pandemije virusa korona. Poznata je i nedavna afera u vezi sa Viber grupom na kojoj su lekari protivnici vakcine zagovarali lečenje Ivermektinom, lekom koji se koristi u veterinarskoj medicini za lečenje parazitskih bolesti kod goveda, ovaca i svinja. Iako ne možemo reći da je reč o "klasičnom" nadrilekarstvu, svakako je u pitanju alternativa zvaničnim metodama lečenja.

Iz Lekarske komore Srbije upućuju jednu vrstu moralne osude za nadrilekarstvo, budući da se tome otežava rad lekara i ugrožava javno zdravlje.

- Lekarska komora Srbije oštro osuđuje svaki vid nadrilekarstva i promovisanja alternativnih načina lečenja koji mogu da dovedu građane u zabludu i ugroze njihovo zdravlje. Apelujujemo na građane da prate informacije o epidemiološkoj situaciji koje dolaze isključivo od stručnjaka i koje su zasnovane na naučnim, medicinskim činjenicama i da koriste zdravstvene usluge isključivo u registrovanim zdravstvenim ustanovama, državnim ili privatnim - poručuju.

Vidovnjaštvo kao obmana

 

Jedna posebna vrsta obmane koja je kod nas široko rasprostranjena jeste i vidovnjaštvo koje je na internetu postalo svakodnevica.

Takozvani "beli magovi" koji skidaju kletve i leče od raznih bolesti, za svoje usluge traže pozamašne sume novca. Tako je i šezdestčetvorogodišnja Z.D. iz Zemuna u septembru uhapšena zbog sumnje da se lažno predstavljala i obećavajući da će izlečiti brojne bolesti od tri osobe uzela neverovatnih 809.616 maraka (oko 400.000 evra). Reč je o jednoj od najvećih prevara otkrivenoj u Republici Srpskoj.

Navodno,  Z. D. je davala oglase na televizijama gde se predstavljala kao Baba Persida i vidovita Radenka, i navodila da leči brojne bolesti i skida crnu magiju.

Tako je i Nišlijka Lj. S. (63) koja je, u želji da se izleči od depresije, upala u klopku vidovnjaštva. Očajna žena kaže da ni sama ne zna koliko im je tokom proteklih dvadesetak godina dala para, a da svoju boljku nije izlečila. Poslednji takav slučaj dogodio se 2. decembra, kada joj je navodni vidovnjak na vrata poslao "saradnike", koji su je istukli i ukrali joj 190.000 dinara.

Lj. S. kaže da je odlučila da potraži pomoć na drugoj strani s obzirom na to da, kako tvrdi, nije uspela da se izbori sa svojom bolešću ni lekovima ni psihoterapijama.

- Penzionisana sam kao medicinska sestra, od depresije patim dvadesetak godina, dobijala sam razne terapije, išla u dnevnu bolnicu, lečena sam i u psihijatrijskoj ustanovi, ali mi se stanje pogoršavalo. Priznajem, pokušala sam i suicid jer nisam mogla da podnesem nemogućnost normalnog funkcionisanja. Bilo je perioda kada sam zbog depresije bila vezana za postelju, bez mogućnosti da obavljam i osnovne kućne poslove - iskreno je o svojoj bolesti pričala Nišlijka.

Kada kucate ključne reči u internet pretrazi lako ćete naići na oglase raznih vidovnjakinja i vidovnjaka koji će vam za određenu sumu ponudti rešenje svih vaših problema. Ipak, iako zvuči primaljivo, ipak dva puta razmislite pre nego što im poklonite poverenje i novac.

Video: Posetili smo nadrilekara na Zvezdari i na njegovim vratima zatekli neočekivani natpis

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • CG

    15. januar 2022 | 11:50

    U apotekama ne daju antibiotik bez recepta, bez obzira sto ste prehladjeni ali su spremni da vam daju vakcina koliko god zelite, bez obzira sto ste zdravi.

  • Vukodlak

    15. januar 2022 | 12:18

    Drzava je ocito stala na stranu - KORUMPIRANOG ZDRAVSTVA. Cast izuzetcima. Ja zivim u SRBIJI,a ne znam gde VI. ZA SVAKU OPERACIJU U DRZAVNOJ BOLNICI, ZNA SE CENA. BOLJE BI BILO DA SE MINISTARSTVO MALO VISE POZABAVI SA OVIM ,I DA SREDE STANJE, I DA NAROD VRATI POVERENJE U INSTITUCIJE.

  • Čiča

    15. januar 2022 | 10:35

    Nadrilekarstvo je posledica korumpiranog zdravstva.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA