Skoro 150 škola u Srbiji ima samo po jednog đaka: U kombinovanim odeljenjima 19.000 učenika

Empirijska ispitivanja su pokazala da su obrazovna postignuća učenika u kombinovanim odeljnjima niža nego u 'čistim' odeljenjima

  • 3
Učionica, prazna učionica Foto: Tanjug/AP

Više od 19.000 učenika od 1. do 4. razreda osnovne škole u Srbiji nastavu pohađa u kombinovanim odeljenjima, a školu u kojoj je jedan đak pohađaju čak 143 đaka.

U odeljenja sa kombinacijom dva razreda ide 15.842 đaka, 2.130 uči u odeljenjima sa kombinacijom tri razreda, a sa četiri 1.291 učenik, piše Danas.

Kombinovana odeljenja do sada su se formirala za učenike od prvog do četvrtog razreda osnovne škole, a nedavnim izmenama Zakona o osnovnom obrazovanju, to će biti moguće i u predmetnoj nastavi, odnosno od petog do osmog razreda.

U Ministarstvu prosvete napominju da kontinuitet obrazovno-vaspitnog rada u školama sa kombinovanim odeljenjima ima dugu tradiciju u sredinama sa malim brojem učenika i da su takve škole danas i realnost i potreba.

- To sigurno vodi opadanju kvaliteta nastave i obrazovnih učinaka. Empirijska ispitivanja su pokazala da su obrazovna postignuća učenika u kombinovanim odeljnjima niža nego u 'čistim' odeljenjima. Kombinovana odeljenja se, po pravilu, otvaraju u malim školama u seoskim sredinama gde su uslovi za učenje lošiji i gde đaci inače postižu lošije rezultate, a ovo će ih dodatno pogoršati. Time se vrši dodatno socijalna diskriminacija, pre svega seoskog stanovništva što verovatno vodi ka zatvaranju tih škola jer će roditelji videti da deca postižu lošije rezultate i neće želeti da ona pohađaju nastavu u takvim odeljenjima - kaže za Danas Ivan Ivić, profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu u penziji.

Krstivoje Špijunović, dugogodišnji dekan Učiteljskog fakulteta u Užicu, smatra da postojanje kombinovanih odeljenja u predmetnoj nastavi nije model kome treba težiti, ali da je svakako bolji od rešenja da se škola zatvori.

- Takvo rešenje ima niz negativnih posledica po učenike, roditelje, nastavnike i sredinu u kojoj se škola nalazi. Uostalom, gašenje škole je poslednji znak da je selu došao kraj i da ga je društvena zajednica prepustila tihom umiranju - ističe on.

Video: Sa bakom sam vežbao matematiku: Đaci generacija svih škola osvanuli na bilbordima u Pirotu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Znak

    13. januar 2022 | 11:29

    za uzbunu je odavno upaljen.To nam govori koliko je stanovmika otislo pobeglo .. A tek najgore sledi

  • Nena

    13. januar 2022 | 02:55

    Pa zlatno doba i plus lideri regiona sta vam je narode...

  • 101

    13. januar 2022 | 18:41

    Bravo, u pravu ste. Obrazovani se radjaju u velikim sredinama, a kao budući stručnjaci izlaze iz čistih odeljenja. Pozdrav od Nikole Tesle, Mihajla Pupina, Jovana Cvijića i ostalih koji smo sledili njihov put, pa se sada ponosite nama.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA