≫ 

Detalji drame na Kopaoniku, na kojem je povređen skijaš: Udario glavom u ledeni breg, bio sav krvav

Povređen je u 10.13 a uveden je u operacionu salu Urgentnog centra u 13.15 časova

  • 2
Kopaonik, povređen skijaš, GSS Foto: GSS

Mladić (35) teško je povređen juče na Kopaoniku, kada je prilikom skijanja glavom udario u ledeni breg. Drama se odvijala u prepodnevnim časovima, ali je brzom reakcijom lekara i članova GSS, uspešno prebačen helikopterom MUP-a Srbije do VMA, odatle do Urgentnog centra u Beogradu, gde je i operisan.

Kako je za Telegraf.rs rečeno u Urgentnom centru Univerzitetskog kliničkog centra Srbije on je kod njih dovezen sa teškim telesnim povredama.

- Primljen u Jedinicu intezivne nege sa teškim telesnim povredama. Nastavlja se dalje lečenje u Urgentnom centru - kažu za Telegraf.rs u UC.

Hirurg dr Vasko Tošić, iz Trauma centra na Kopaoniku, u razgovoru za Blic objašnjava da se nezgoda dogodila u 10.13 i da je ubrzo stigla i GSS, ali i anesteziolog koji je na licu mesta intubirao povređenog mladića. Mladić je nakon pregleda helikopterom prebačen u Urgentni centar kada je u 13.15 časova uveden u operacionu salu zbog povrede glave.

- Pacijent (35), povređen je na stazi je tako što je glavom udario u jedan takozvani ledeni breg. On je, nažalost, skijao bez kacige. Odmah je stigla GSS služba koja nas je obavestila, te je ekipa odmah otišla na teren. Kako je bio iskrvavljen po licu, dok je krvavi sadržaj curio i iz usta, sa masinim povredama, lekar je počeo odmah sa zbrinjavanjem. Kontaktirali smo našeg dežurnog anesteziologa dr Aleksandra Kneževića koji odmah otišao na lice mesta i tamo intubirao povređenog, i tako ga prebacili do Trauma centra - priča dr Tošić.

Kako dalje objašnjava naš sagovornik, u Trauma centru su urađene detaljne analize, ali ipak je donešena odluka da mora hitno za Beograd.

- U Trauma centru kompletno je zbrinut, reintubiran je zbog curenja krvavog sadržaja. Uključena je terapija, urađen je ultrazvuk stomaka, koji nije ukazivao na povrede unutrašnjih organa, urađen je i snimak grudnog koša koji takođe nije ukazivao na povredu rebara. Ali, kako je imao jednu proširenu zenicu, znali smo da hitno mora dalje. Odlučili smo da kontaktiramo ministra zdravlja Zlatibora Lončara, i dogovorili hitno transport - priča dr Tošić.

Pacijent je povređen u 10.13 časova, a već u 12.25 prebačen je helikopterom na heliodrom VMA, a zatim kolima Hitne pomoći do Urgentnog centra gde je operisan.

- Povređen je u 10.13 a uveden je u operacionu salu UC u 13.15. Ovo je bila kordinisana akcija i GSS, i Trauma centra, i lekara, i policije, Skijališta, tako da smo svi dali svoj maksimum da pomognemo povređenom čoveku. Ali, o daljem toku oporavka ne mogu da kažem ništa jer je povreda ozbiljna. Mogu da apelujem na sve, nosite zaštitnu opremu, izbegavajte led, možete skijati i po sbegu, koristite adekvatnu opremu. Za samo pet dana imali smo još dvoje ozbiljno povređenih, i to su deca u pitanju 14 i 15 godina, i to je bila hitna reakcija. Moj apel je, dakle, nosite adekvatnu opremu i budite oprezni - poručuje dr Tošić.

Trauma centar deo je Urgentnog centra Srbije, koji je otvoren na Kopaoniku. Lekari, tokom cele sezone brinu o posetiocima kojima je potrebna zdravstvena pomoć.

Video: Ultra brza akciju spasavanja povređenog skijaša na Kopaoniku

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Chance

    14. januar 2022 | 11:19

    Kaciga bi ga spasila povrede, ali kasno sad da se prica. Bar drugi mogu da izvuku pouku iz ovoga.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA