≫ 

Iz akumulacije Vrutci izvučeno 7 kamiona smeća: Ispituje se ispravnost vode jezera

Iz Zavoda za javno zdravlje poručuju da voda koju koriste građani Užica je higijenski ispravna i potpuno bezbedna za piće

  • 0
akumulacija Vrutci, Užice

Foto: RINA

Nakon što je podizanje vodostaja dovelo do spiranja velike količine smeća sa obala i njegovog dolaska na branu akumulacije Vrutci sa koje se čitavo Užice snadbeva pijaćom vodom, JKP "Vodovod" započelo je čišćenje akumulacije i sakupljeno je sedam kamiona smeća, koje je izvađeno i odvezeno u deponiju Duboko.

Porast vodostaja uzrokovao je i širenje algi po čitavom jezeru, ali trenutna njihova koncentracija ne ugrožava vodosnabdevanje.

- Upliv velike količine vode u akumulaciju uzrokovao je mešanje vode po celoj dubini akumulacije i rasprostiranje algi po celom jezeru. Raspored i koncentracija algi ne predstavlja rizik po vodosnabdevanje jer se na fabrici primenom adekvatnih tehnologija i doziranjima hemikalija voda uspešno prerađuje - saopšteno je iz JKP "Vodovod".

Zbog mešanja vode u akumulaciji JKP "Vodovod" je pojačalo monitoring kako sirove tako i čiste vode tako da Zavod za javno zdravlje uzorkuje i ispituje vodu dva puta sedmično, a JKP "Vodovod" uzorkuje i ispituje vodu kroz tehnološki proces svakodnevno na svakih 2 sata tako da je voda pod celodnevnim nadzorom.

Iz Zavoda za javno zdravlje poručuju da voda koju koriste građani Užica je higijenski ispravna i potpuno bezbedna za piće.

Pojačana kontrola će biti nastavljena sve dok bude padavina koje mogu uticati na kvalitet vode koja stiže na akumulaciju Vrutci.

Video: Smeće ponovo preplavilo Lim, preti da izazove ekološku katastrofu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA