≫ 

U Kikindi potvrđen sezonski grip: Obolelo dvoje dece

- U februaru se može očekivati porast oboljevanja od gripa koji se već pojavio - rekao je ranije epidemiolog dr Branislav Tiodorović

  • 1
prehlađeno dete, prehlada, grip, virus Foto: Shutterstock

Virus sezonskog gripa potvrđen je u Kikindi, a pored ovog grada, izolovan je i u Novom Sadu, rekla je za Gradski online dr Tatjana Pecarski, epidemiolog kikindskog Zavoda za javno zdravlje.

- Izolovali smo grip tip AH3 što nam je i potvrđeno na Institutu za javno zdravlje Vojvodine. Grip je potvrđen kod dvoje dece koja su u dobrom stanju - rekla je dr Pecarski.

Kako je dodala, još nije kasno da se primi vakcina protiv gripa.

- Ima ih u ambulantama Doma zdravlja i svi koji žele, mogu da se vakcinišu. Imunitet se stiče dve, tri nedelje posle vakcinacije, a sezona gripa je tek počela - napominje ona.

U Kikindi je, podseća, vakcinacija protiv sezonskog gripa počela krajem oktobra. Vakcinu mogu da prime odrasli i deca. Iz Instituta za javno zdravlje Vojvodine saopštavaju da su na području Pokrajine registrovana i oboljenja slična gripu, i to najviše kod dece.

Prošle godine nije bilo potvrđenih slučajeva gripa na području Vojvodine.

Podsetimo, epidemiolog dr Branislav Tiodorović naveo je da trenutnoj epidemiološkoj situaciji u zemlji dodatni problem predstavlja to što se u februaru može očekivati porast oboljevanja od gripa, koji se već pojavio, a porastu može doprineti i nastavak školske godine, jer su đaci, kako je rekao, motor širenja gripa.

Video: Prvi put posle 15 godina imamo domaću vakcinu za grip

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA