≫ 

Divlje zveri nikad bliže nisu prišle kućama na Rudniku: Meštaninu poklali sve ovce, drugi se spasao puškom

Mesecima seju strah na planini kod Gornjeg Milanovca

  • 4
vukovi, Rudnik Foto: RINA

Čopor od pet vukova već nekoliko meseci seje strah na planini Rudnik. Usled zimskog perioda i sve veće gladi ne prezaju da upadnu u domaćinstva i napadanu stoku.

- Poklali su ovce u potpunosti jednom čoveku u Stragarima. A nedavno se jedan meštanin iz Zagrađa, u zaseoku Varnice, jedva izborio, sva sreća da je uz sebe imao pušku pa je vuka upucao, inače bi mu nastradala sva stoka - rekao je za RINU Rudničanin, Budimir Vasić.

Prema rečima nadležnih u LU "Vojvoda Milan Obrenović" njihovo područje kretanja obuhvata podnožje planine Rudnik, između varošice, zaseoka Varnice, kao i sela Vojkovci prema Jarmenovcima i Bosuta, pa i dalje ka Bukulji i Aranđelovc.

- Vukovi inače prate divlje svinje. Lovac Miroslav Hrnjaković je imao priliku da odstreli jednog od njih, ali je hitac sprečila grana između mete i cilja. Narednog vikenda sreća se osmehnula upravo meni. Vuk je ranjen, ali su noć i velike snežne padavine koje su pratile lov učinile svoje i sprečile da se isti i dotuče i pored jakog krvnog traga - pojašnjava Vasić, inače lovac od 1986. godine.

On dodaje da u zimskim mesecima vukovi prelaze i preko čitave planine, a za dan u stanju da pređu oko 50 kilometara.

Kako kaže, i sam je ustrelio vuka iz pomenutog čopora pre oko dve nedelje, ali druge nije uspeo jer su pobegli preko planine, u pravcu manastira Blagoveštenje.

- Spuštaju se oni i vrlo nisko, u zavisnosti od snega i snežnih padavina, traže hranu. Građani treba da ostanu mirni i drže stoku na sigurnom noću - napominje Vasić.

Osim vukova, tokom letnjih meseci velike probleme meštanima pravile su i divlje svinje koje su u potrazi za hranom desetkovale rod kukuruza u mnogim domaćinstvima.

Video: Medvedi haraju selom Visoka kod Arilja: Za dva meseca zaklali 12 ovaca

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ak47

    16. januar 2022 | 13:00

    Zivotinje nemaju hranu!!!! Srbija sume da obezbede hranu!!!

  • Перагеније

    16. januar 2022 | 12:55

    Па где су сада ловци? Кад треба, нема их...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA