≫ 

Detaljna prognoza meteorologa za ovu nedelju: Mraz otvorio ponedeljak, smenjivaće se hladno i topli dani

Zahlađenje se očekuje i krajem meseca, što bi značilo i ledeni početak februara

  • 0
Kalemegdanska tvrđava Foto: Nikola Tomić

Jovanjski mraz nam kuca na vrata - ostatak januara će, sudeći prema prognozi našeg meteorologa Marka Čubrila biti hladan.

Danas će posle hladnog i ponegde maglovitog jutra u toku dana biti promenljivo oblačno i suvo uz sunčane intervale, piše Čubrilo. Samo ponegde se magla može zadržati veći deo dana.

Popodne stiže promena vremena.

- Posle podne i uveče na severozapadu reigona jače naoblačenje, pojačane vetra i pojava slabe kiše ponegde. U toku noći ka utorku to naoblačenje će se premestiti na jugoistok donoseći ponegde prolazne padavine, iznad 700 metara nadmorske visine prolazan sneg i pojačan severozapadni vetar, koji na severu Hrvatske i Srbije na kratko može biti i vrlo jak. U toku noći će ponovo i malo zahladiti, dok će se tokom dana maksimum kretati od +4 do +9, osim u predelima sa maglom gde će biti oko +1 stepen Celzijusa - navodi Čubrilo.

Sledi nam, potom uglavnom suvo i prohladno vreme, dok će u toku noći biti slabih do umerenih, a ponegde na planinama i jakih mrazeva.

- Jutarnji minimumi od -7 do -1, na snegom pokrivenim planinama ponegde i oko -12 stepeni Celzijusa. Dnevni maksimum od 2 do 6 stepeni, a u mestima gde će se magla ponovo duže zadržavati oko -1 stepen Celzijusa. U četvrtak ispred novog, hladnog, fronta koji će se ka nama spuštati po istočnoj periferiji jakog anticiklona sa centrom nad Velikom Britanijom ponovo malo toplije uz jugozapadni vetar i dnevni maksimum od 3 na krajnjem severu do oko 12 na jugu i jugozapadu regiona. Sredinom dana i posle podne prvo na severu, a u toku noći ka petku i nad ostalim predelima naoblačenje uz okretanje vetra na jak severni, padavine i zahlađenje.

Kada su u pitanju nove padavine, za sada deluje da će u nizijama to uglavnom biti kiša ili prolazan sneg koji neće usloviti formiranje konkretnog snežnog pokrivača, dok bi planine dobile prolazan ali konkretniji sneg.

Prognoza vremena Printskrin: RHMZ

- U petak i subotu promenjljivo oblačno, vetrovito i umerebo hladno uz povremenu pojavu snežnih padavina. U petak bi one češće bile na planinskom jugu i jugoistoku regiona, dok bi ih u subotu moglo lokalno biti i nad ostalim predelima, ali taj deo razvoja vremena još nije savim siguran i zavisiće od tačnog položaja grebena anticiklona koji će uslovljavati količinu i ugao upada hladnog vazduha. Za sada nema signala za ciklogenezu u našoj blizini i za tako nešto anticiklon bi morao otići još dalje na zapad. Tih dana će jutanrji mrazevi biti još jači te će ponegde na planinama biti i ispod -15 stepeni Celzijusa, dok će se u nizijama kretati od -9 do -3 stepena Celzijusa, a dnevni maksimumi verovatno od 0 do +5 stepeni Celzijusa.

- Oko 25. 1. je moguće još jedno prolazno naoblačenje uz padavine, a zatim čekamo rasplet sinoptike prema kraju meseca. Operativni GFS i daje ima signal za konretnije zahlađenje uz ciklon i padavine, dok se ansamble članovi oba modela po tom pitanju podeljeni. Večernji ECMWF je svakako hladniji u odnosu na jutarnji proračun, a kako će se sinotpika narednih dana razvijati ostaje da vidimo - napisao je Čubrilo.

Video: Košutnjak: Igre snega i leda

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA