≫ 

Zlatni olimpijac i đak generacije: Dobrica je posle Matematičke gimnazije otišao na prestižni MIT

Bio "primoran" da se opredeli i za neki od društvenih predmeta, drago mu je da je to bila filozofija

  • 3
Dobrica Jovanović

RTS Printscreen

Po zvaršetku Matematičke gimnazije, mnogi njeni đaci je često posećuju - kao predavači ili dolaze na donatorske večeri da sačuvaju kontakte. Među njima je i student prve godine MIT-a Dobrica Jovanović. Kao najuspešnijem maturantu pripala mu je novoustanovljena nagrada "Mihajlo Sporić".

Interesovanje za matematiku i fiziku Dobricu je odvelo do Matematičke gimnazije, pa do MIT-a.

- Neka najveća takmičenja su mi u protekle dve godine kada sam bio treći i četvrti razred. Tada sam osvojio dve zlatne medalje na Međunarodnoj olimpijadi iz matematike, i zlatnu medalju na evropskom prvenstvu iz fizike. To su mi možda najbolje medalje - kaže Dobrica Jovanović za RTS.

Objašnjava kako se odlučio za MIT.

- Bio sam primljen na MIT, a na Kembridžu nisam dobio stipendiju. Tako da nisam donekle birao, ali kasnije, kada sam se informisao, zaista sam shvatio da je MIT odličan i da možda čak i sistem rada meni više odgovara. Mogu da se posvetim onome što volim i da uzimam one kurseve koji su mi najzanimljiviji - ističe Dobrica.

Po završetku zimskog raspusta vraća se na fakultet, jer tamo je, uz poštovanje protivepidemijskih mera, nastava uživo.

O izboru predmeta kaže da je sistem na fakultetu takav da mora da uzme i neke društvene predmete.

- To se meni na prvu loptu nije svidelo. Onda kada su me, da kažem primorali, nekako mi je drago što sam uzeo na primer filozofiju, i to mi je bio baš zanimljiv kurs. Ovog semestra sam odlučio da uzimam samo kurseve iz matematike i fizike - kaže student student prve godine MIT-a.

Planira još da se bavi istraživanjima i da upiše doktorske studije. Onima koji ove godine treba da upišu studije, savetuje da upišu ono što žele.

Video: Bliznakinje iz Hrvatske za deset sekundi saberu i oduzmu 800 brojeva

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vera

    17. januar 2022 | 09:52

    Posle danonoćnih informacija o situaciji sa našim Novakom Đokovićem, najzad jedna lepa vest koja podseća da ova zemlja ima puno mladih, pametnih i uspešnih pojedinaca o kojima se niti priča niti ceni njihov rad i znanje. Znanje i nauka nekako su nam uvek nebitni i nepriznati. Svaka čast za Dobricu i svu decu koja vrednim i upornim radom traže svoje mesto , na žalost, često van Srbije.

  • Ana

    17. januar 2022 | 15:43

    Svaka cast Dobrice! Kapa dole!

  • Vlada Kovačević

    19. januar 2022 | 10:36

    Lepo ,ali i porazno...naši umovi odlaze da ih koriste druge nacije....šta reći.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA