Meteorolog najavio da su pred nama opet ledeni dani: Noć donosi osetno zahlađenje, pašće i sneg

Jutarnja temperatura će se spuštati i do -10 stepeni, u Sjenici i do -18

  • 2
ZIMA SNEG ZAVEJANI BEOGRAD VREMENSKA PROGNOZA Foto: Tanjug/Rade Prelić

U Srbiji će do četvrtka biti stabilno, a poton stiže zahlađenje, najavljuje meteorolog Đorđe Đurić. Za vikend se ponegde očekuju i ledeni dani. Nakon jučerašnjih temperatura i do 11°C, hladni front doneo je osetniji pad temperatura za 10 stepeni. Jak severozapadni vetar raščistio je i atmosferu od zagađujućih čestica.

- U Srbiji i u Beogradu danas sunčano i hladnije, na jugu i istoku uz više oblačnosti. Duvaće pojačan severozapadni vetar, krajem dana u slabljenju. Maksimalna temperatura biće danas od 2 do 6°C, u Beogradu do 5°C. U Srbiji u sredu ujutro vedro i veoma hladno, uz umeren do jak mraz, a ponegde se očekuju magla i niska oblačnost. Tokom dana sunčano i malo toplije, na jugu i istoku uz nešto više oblačnosti. Jutarnja temperatura biće od -10 do -2°C, na Pešteru (Sjenica) do -18°C, maksimalna dnevna od 3 do 7°C, u Beogradu do 5°C - kaže Đurić.

U četvrtak nakon suvog i hladnog jutra sa mrazom, tokom dana toplije, ali sa severa se očekuje i povećanje oblačnosti.

- Posle podne i uveče sa severa će preko Panonske nizije uslediti prodor hladnog fronta i on će prvo severnim, a tokom večeri i ostalim predelima Srbije doneti jače naoblačenje i zahlađenje sa kišom, koja će tokom večeri i noći preći u susnežicu i sneg. Padavine će biti vezane za područje prostiranje hladnog fronta i na tom području tokom prodora biće i najintenzivnije. Ispred hladnog fronta strujaće toplija vazdušna masa sa jugozapada, pa će pre njegovog prodora, na jugu i istoku Srbije biti relativno toplo - dodaje meteorolog.

Maksimalna temperatura u četvrtak od 4°C na severu do 12°C na istoku i jugoistoku Srbije, u Beogradu do 6°C. U toku večeri i noći očekuje se osetnije zahlađenje, jer se iza hladnog fronta očekuje priliv hladne vazdušne mase.

- U petak i tokom vikenda Srbija će se nalaziti između snažnog anticiklona sa zapada i ciklona sa istoka Evrope, pa će duvati pojačan severozapadni vetar, uz dalji prodor hladne vazdušne mase sa severa i severoistoka Evrope. Iako se očekuje zahlađenje, glavnina ledene vazdušne mase sa istoka Evrope i iz Rusije prodreće istočnije od Srbije i to preko oblasti Crnog mora, Rumunije i Bugarske do Grčke, dok će se Srbija biti na perifernom delu, ali će i pored toga doći do zahlađenja - kaže Đurić.

U petak i tokom vikenda na severu Srbije biće suvo i to uglavnom na području Vojvodine, ponegde sa slabim snegom, dok se u ostalim predelima Srbije očekuje oblačno, povremeno sa snegom.

- Iako bi sneg zabeleo niže predele južne i centralne Srbije, ne očekuju se značajnije snežne padavine i palo bi 1 do 10 ak cm snega u nižim, i 5 do 15 ak cm u višim predelima, a jak severozapadni vetar u brdsko-planinskim predelima mogao bi da stvara snežne nanose, smetove i vejavicu. U jutarnjim časovima očekuje se mraz. Maksimalna temperatura u petak od 0 do 3°C, a tokom vikenda od -2 do 2°C. Dakle, za vikend se ponegde očekuje ledeni dan (ledeni dan je termin u meteorologiji, koji označava da je maksimalna temperatura tokom celog dana 0 ili ispod 0°C) - kaže Đurić.

Prema trenutnim prognozama, sledeće sedmice vreme će biti u skladu sa kalendarom, tj. ujutro umeren, ponegde i jak mraz, a tokom dana temperature oko ili koji stepen iznad 0°C.

- S obzirom na to da je prosek maksimalnih temperatura za ovaj najhladniji deo godine od 1 do 5°C, one će do petka biti uglavnom u granicama prosečnih vrednosti ili nešto iznad proseka, dok će tokom vikenda i početkom sledeće sedmice biti ispod prosečnih vrednosti. Sve u svemu do kraja januara vreme će biti uglavnom u skladu sa kalendarom - zaključuje meteorolog.

Video: Božanstveni prizor: Pravoslavna katedrala blista u snegu, Sovjeti su joj se divili

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • a cushh

    18. januar 2022 | 13:31

    Top, taman smo se cerkica, zena i ja navukli na sankanje:)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA