≫ 

Koja je razlika između karantina i kućne izolacije? Prvo traje pet, a drugo sedam dana

Od danas na snazi izmene Uredbe o merama za sprečavanje i suzbijanje kovida 19

  • 6
korona kovic izolacija prehlada karantin

Foto: Shutterstock

Vlada Srbije usvojila je izmenu Uredbe o merama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti kovid 19, kojom se, od danas, između ostalog, smanjuje kućna izolacija na sedam dana, a karantin na pet. I jedno i drugo se odnosi na sprečavanje svih kontakata u ograničenom prostoru, ali između ova dva pojma postoji i razlika.

Iako se koriste gotovo ravnopravno, razlike su definisane Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti. U članu 29a definiše se kućna izolacija.

Kućna izolacija

 

- Kućna izolacija je mera kojom se nalaže lečenje u kućnim uslovima i ograničava sloboda kretanja obolelima od zarazne bolesti, a kod kojih nije utvrđeno prisustvo nijednog simptoma ili znaka zarazne bolesti i licima obolelim od zarazne bolesti kod kojih težina bolesti ne zahteva lečenje u bolničkim uslovima, tokom perioda zaraznosti.

Meru kućne izolacije nalaže doktor medicine specijalista za infektivne bolesti ili drugi doktor medicine u skladu sa naredbom ministra, o čemu obaveštava epidemiologa teritorijalno nadležnog instituta, odnosno zavoda za javno zdravlje ili druge nadležne zdravstvene ustanove - stoji u Zakonu.

Dakle, kućna izolacija se odnosi na zaražene osobe, čija je klinička slika takva da mogu da se leče u kućnim uslovima, te ne zahtevaju bolničko zbrinjavanje ili koji su pozitivno testirani, a asimptomatski nosioci.

Prema izmenama spomenute Uredbe, izolacija za takve osobe sada traje sedam dana, nakon čega se javljaju na pregled u kovid ambulantu. Izolacija se potom prekida bez testiranja.

U izmenama nije navedeno da li je moguće produžiti kućnu izolaciju u slučaju da osoba i dalje oseća tegobe.

Izuzeti od ovog pravila su zdravstveni radnici i zaposleni u ustanovama socijalne zaštite, koji izolaciju prekidaju negativnim PCR testom posle sedam dana. U slučaju da test bude pozitivan, оstајu u izоlаciјi dо deset dаnа, каdа sе izоlаciја prекidа bеz tеstirаnjа.

Kućni karantin

 

Kućni karantin definisan je u članu 31a  Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

- Karantin u kućnim uslovima je mera kojom se ograničava sloboda kretanja i nalaže praćenje zdravstvenog stanja zdravim licima koja su bila ili za koja postoji sumnja da su bila u kontaktu sa licima zaraženim od zarazne bolesti, ukoliko se tim licima ne određuje mera karantina iz člana 31. ovog zakona.

Vakcinacija vakcina COVID-19 kovid studenti

Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

Doktor medicine specijalista epidemiologije pismeno obaveštava sanitarnog inspektora o licima kojima je potrebno odrediti meru karantina u kućnim uslovima, radi donošenja odgovarajućeg rešenja.

Zaposlenim licima kojima je određena mera karantina u kućnim uslovima, za vreme provedeno u karantinu u kućnim uslovima pripada odgovarajuća naknada zarade, odnosno plate, u skladu sa zakonom, a rešenje sanitarnog inspektora o određivanju mere karantina istovremeno predstavlja i potvrdu o sprečenosti za rad dok ta mera traje - navedeno je, između ostalog, u članu 31a Zakona.

Dakle, karantin se odnosi na osobe koje su bile ili za koje postoji sumnja da su bile kontaktu sa zaraženim osobama, a koje nemaju simptome bolesti. Rešenje o karantinu dobijaju od sanitarnog inspektora.

Prema usvojenim izmenama Uredbe, karantin za zdrave osobe koje su mogući kontakti od danas traje pet dana. Ukoliko po isteku tog perioda nije došlo do razvijanja simptoma, izolacija se prekida bez testiranja. Nije specifikovano, šta se dešava ukoliko se simptomi u tom petodnevnom periodu jave.

korona kovic izolacija prehlada karantin

Foto: Shutterstock

Od mere karantina su izuzeti oni koji su vakcinisani i kojima je od druge, odnosno treće doze prošlo do 210 dana, zatim oni koji su preležali korona virus u periodu od najmanje 14 do 210 dana, kao i oni koji imaju pozitivan serološki testna IgG antitela, ne stariji od 90 dana.

I u jednom i u drugom slučaju, osobe koje su bile u kontaktu sa zaraženima, treba strogo da se pridržavaju pravila lične zaštite - maska, fizička distanca i dezinfekcija.

Karantin za mlađe od 14 godina

 

Prema Zakonu o zaštiti stanovništva definisan je i karantin za decu mlađu od 14 godina.

- Ako se mera karantina u kućnim uslovima određuje detetu koje nije navršilo 14. godinu života ili licu koje nije u stanju da se samo stara o sebi i o zaštiti svojih prava i interesa, rešenje se izdaje roditelju, odnosno staratelju.

Roditelju, odnosno staratelju deteta predškolskog uzrasta ili lica koje ne sme da bude ostavljeno bez nadzora po zakonu, rešenje sanitarnog inspektora iz stava 9. ovog člana istovremeno predstavlja i potvrdu o sprečenosti za rad dok traje mera karantina u kućnim uslovima određena tim rešenjem - navedeno je.

Dakle, osnovna razlika između kućne izolacije i kućnog karantina upravo je u tome što se prva određuje zaraženima, a druga zdravim osobama. A to znači i da se karantin može pretvoriti u kućnu izolaciju.

Danas je, inače, oboren neslavni rekord po broju zaraženih u zemlj. Zabeleženo je 18.006 pozitivnih na korona virus. Preminulo je 26 pacijenata, a na respiratoru je 109 osoba.

Video: Šta bi dr Kon drugačije uradio da je sad početak epidemije korona virusa?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ???

    18. januar 2022 | 22:42

    A ako i dalje imam simptome kovida, šta u tom slučaju? S obzirom da imam temperaturu neće me pustiti u dz

  • Zarko

    19. januar 2022 | 05:02

    Katastrofa sta se radi od ovog naroda.Sve pricaju o nekom prenosenju kapljicama a nidje nikakvog ispitivanja i dokaza.Genocid se vrsi nad narodom.Sve se radi da se uradi plan o globalnom vakcinisanju i ko god nece da se vakcinise on se protivi tom planu i odma se od njega pravi kao neki neprijatelj.E ko zna dokle ce ovo trajati.Ubacivace price o sojevima jos dugo...Neka nam bog pomogne jer ovi ne planiraju da nas puste sa koronom.

  • Lala

    19. januar 2022 | 12:09

    Bravo kakve mere. Ovo ce promeniti borbu protiv kovidaa.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA