≫ 

Da li ste u ponoć zamislili želju? Danas je Bogojavljenje

Veruje se da se u gluvo doba, uoči Bogojavljenja, na tren otvara nebo, da se ukrštaju vetrovi što duvaju zimi sa onima što duvaju leti i da sva voda postaje sveta * Ko se tada zatekne na otvorenom i to vidi, može od Boga da zatraži ispunjenje jedne želje

  • 8
Nebo, Mesec, mrak, zvezde Foto: Pixabay.com

Danas se obeležava Bogojavljenje, koje najavljuje veoma zanimljiv običaj. Narod Bogojavljenje zove i Vodice ili Vodokršće, a to je dan kada je, po predanju, Božji glas objavio da je Isusov sin. Na ovaj praznik dana svakom verniku biće uslišene sve želje, kaže verovanje.

A detalji običaji koji najavljuju veliki hrišanski praznik, a vezuju se i za današnji veliki dan jesu sledeći: u poslednjim minutima Krstovdana treba jasno zamisliti želju pa u ponoć pogledajte u nebo i poželite da vam se ta želja i ostvari.

Veruje se da se u gluvo doba, uoči Bogojavljenja, na tren otvara nebo, da se krste (ukrštaju) vetrovi što duvaju zimi sa onima što duvaju leti i da sva voda postaje sveta. Ko se tada zatekne na otvorenom i to vidi, može od Boga da zatraži ispunjenje jedne želje.

Važno je napomenuti da je veoma bitno jasno zamisliti želju. Treba pomenuti još jedan običaj koji se odnosi na devojke.

Na nebu će ugledati lik onoga za koga će se udati

Vladalo je verovanje da će devojke na bogojavljensku noć (u noći između 18. i 19. januara) na nebu ugledati lik onoga za koga će se udati. U nekim krajevima devojke su koristile ogledalo da bi ugledale lik suđenog. Pored ogledala koje su stavljale pod jastuk stavljale su se sveće, a moralo se voditi računa da se ogledalo slučajno ne pregreje i ne pukne, jer u tom slučaju sledi sedam godina nesreće.

U pojedinim krajevima devojke mese po četiri loptice od testa. U tri stave papirić sa imenima svojih simpatija, a jedan ostave prazan. Zatim se te loptice ubace u ključalu vodu i koja prva izbije na površinu, ona donosi papirić sa imenom ljubavi te devojke. Ukoliko je isplivala prazna loptica, znači da devojka još nije upoznala svog "suđenog".

Pomenućemo i običaj koji se ranije praktikovao: u nekim krajevima devojke bi odlazile do netaknutog izvora vode, bacale bi u njega nekoliko zrna pšenice ili neke druge žitarice i govorile: “Kako ide voda, tako da ide i berićet u naše njive”. Zahvatale bi zatim i nosile je ukućanima. Ponegde se još sačuvao običaj da ukućani popiju malo te vode preko sekire, jer se veruje da će se na taj način sprečiti svađe u kući.

Običaj je i da starije žene na Bogojavljenje vode računa o vremenskim prilikama i tako predskazuju kakva će godina biti. Ako tog dana bude mraza i snega, veruje se da će godina biti rodna, dok je vedro vreme predzank sušne godine.

Ne treba zaboraviti ni običaj koji kaže da se na Bogojavljenje izlazi na neku vetrometinu sa malo pepela u ruci. Pepeo se pušta da bi se odredilo koji se vetra zakrstio, odnosno, koji vetar je bio pobednik na Krstovdan. Godina će biti sušna ako duva istočni vetar, zapadni vetar znak je rodne godine, dok južni vetar predskazuje kišnu i bolešljivu godinu, piše Opanak.

Hristos se javi

Plivanje za Časni krst u rekama, takođe, jeste jedan od običaja. U reku se baca Časni krst, pa se učesnici trke takmiče će prvi da stigne do njega. Onaj ko uspe u tome imaće sreće tokom cele godine.

Bogojavljenje je jedan od petnaest najvećih hrišćanskih praznika, koji predstavlja objavljivanje Bogočoveka i uvođenje Hrista u mesijansku misiju. Toga dana se, posle krštenja Isusa Hrista u reci Jordan, koje je obavio Jovan Krstitelj, Sveti Duh u vidu goluba spustio na rame Isusovo i začuo se glas Boga Oca s Neba. Tako se Bog javio u tri ličnosti: Oca, Sina i Svetog Duha.

Vernici se na Bogojavljenje pozdravljaju rečima „Hristos se javi“, a otpozdravljaju sa „Vaistinu se javi“.

Pre više od 15 godina u Srbiji je obnovljen stari običaj da se u reku ili jezero baci krst, a plivači se takmiče ko će doplivati prvi i uhvatiti ga.

Video: Amerikanac se na Bogojavljenje smočio u ledenu vodu, rekli mu da je izgubio nevinost

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Alexandar

    19. januar 2022 | 01:00

    Ja jesam. Rodjendan mi je.

  • Tata

    19. januar 2022 | 14:12

    Srecan rodjendan Dusku Tosicu i svima rodjenim na Bogojavljenje.

  • Cika Velja

    19. januar 2022 | 08:31

    Bio sam mali,i citao sam "Bogojavljensku noc"! Upamtio sam je dobro!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA