≫ 

RFZO: Od aprila besplatna vakcina protiv HPV

Postoji više od 100 različitih vrsta HPV-a, a zaraženi obično nemaju simptome. Od pojedinih vrste virusa mogu da izrastu bradavice na rukama, stopalima, genitalijama ili u ustima

  • 2
HPV vakcina, rak grlica materice, pixabay free photo Foto: Pixabay

Direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Radojević Škodrić, izjavila je danas da će vakcina protiv humanog papiloma virusa (HPV) o trošku države biti dostupna građanima Srbije u aprilu.

Kako je saopštio RFZO, reč je o najnovijoj devetovalentnoj vakcini.

Odluku Srbije da vakcinacija protiv humanog papiloma virusa bude o trošku države pozdravio je juče generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Gebrejesus.

- Hvala Srbiji što je omogućila ovu važnu odluku i ulaganje u prevenciju raka grlića materice kod devojčica. Vakcinacija protiv humanog papiloma virusa može da nas približi elimaciji te bolesti koja se može sprečiti - napisao je Tedros na Tviter nalogu.

Najnovija istraživanja pokazala su da HPV vakcina može da smanji rizik od raka grlića materice za skoro 90 odsto. To je četvrti najčešći oblik raka kod žena u svetu, a godišnje od njega umre oko 300.000 pacijentkinja.

HPV vakcina je najefikasnija kada je devojčice i dečaci dobiju pre nego što dođu u kontakt sa virusom.

To je zato što vakcina može samo da spreči zarazu, a ne može da ukloni virus iz organizma kada on jednom uđe u njega.

Šta je HPV?

HPV je skraćenica za humani papiloma virus. To su određeni virusi koji pripadaju istoj grupi. Postoji više od 100 različitih vrsta HPV-a, a zaraženi obično nemaju simptome. Od pojedinih vrste virusa mogu da izrastu bradavice na rukama, stopalima, genitalijama ili u ustima.

Većina uglavom ne zna da je zaražena, njihovi organizmi se oslobode virusa bez lečenja.

Visokorizine vrste HPV virusa mogu da dovedu do abnormalnog rastka tkiva, a to dalje može da uzrokuje kancer.

Video: Vučić i Putin prisustvovali putem video linka početku proizvodnje Sputnjika V na Torlaku

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Shampita

    19. januar 2022 | 10:37

    Ova vakcina je u upotrebi od 2006 god a kod nas postoje zadnjih par godina i plaća se oko 200 eura. Sada je hvala Bogu besplatna. Međutim, da li će roditelji odvesti decu na vakcinaciju? Ne. Mi živimo u srednjem veku. Postoje prenatalni testovi kojima se može još u trudnoći utvrditi da li je beba bolesna ili ne, no ipak mi ne praktikujemo medicinu, više volimo da gledamo u nebo i molimo se Bogu da nam podari zdravo dete a kad se rodi bolesno mi smo u šoku. Mi smo prvaci sveta u Evropi kada je smrtnost od raka grlića materice u pitanju. Drugi kada je smrtnost od raka dojke. Kod nas je još uvek sramota kad žena ima potrebu da se obrati ginekologu. Javljaju se kada bolest toliko uznapreduje da je već sve završeno, kada lekarima ostaje samo da vam kažu još koliko meseci ćete živeti. Samo je u Srbiji sramota da se kaže da je par imao problem pa su bebu dobili uz pomoć VTO. Hvala lepo na besplatnim vakcinama ali nažalost neće se koristiti, propašće a za koju deceniju neki od roditelja koji danas ne odvedu ćerku na vakcinaciju će sutra istu sahranjivati. To je realnost.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA