≫ 

U Zapadnoj Moravi više plivača na Bogojavljenje, nego na Svetog Iliju u avgustu: Prvi do krsta stigao dečak

Prijavilo se više od 100 učesnika

  • 2
Zapadna Morava, Bogojavljenje, plivanje za časni krst Foto: RINA

Da se od vere nikad ne odstupa i da ljubav prema tradiciji ne poznaje nikakve prepreke još jednom su pokazali hrabri plivači koji su na Bogojavljenje ušli u ledenu Zapadnu Moravu kako bi stigli do Časnog krsta. Nakon godinu dana pauze, prijavilo se 106 takmičara , pa je danas usred januara u reci koja protiče kroz Čačak bilo više plivača nego za Svetog Iliju u avgustu.

Ono što je obeležilo današnje takmičenje jeste prelep gest, jer su stariji pustili najmlađe da ostvare svoj san. Prvi do Časnog krsta doplivao je dvanaestogodišnji Pavle Mečanin.

- Ovo je treći put da plivam u Moravi za Bogojavljenje, a prvi put pobeđujem. Ovo je zaista poseban događaj koji se rečima ne može opisati - rekao je učenik šestog razreda Osnovne škole "Dragiša Mišović" iz Čačka.

Dan kad su se, po jevanđelju otvorila nebesa i Bog se obratio ljudima, Hrišćani kao jedan od najvećih praznika proslavljaju već vekovima. A oni vernici koji plivaju za Časni krst simbolizuju sabornost i jedinstvo u veri. Rame uz rame sa muškarcima i ove godine osmelile su se da zaplivaju i dve devojke. U organizaciji Sportskog centra "Mladost", a pod pokroviteljstvom grada Čačka, plivanje za Časni krst održano je 17. godinu za redom.

- Posle jedne godine pauze nastavili smo sa ovom lepom tradicijom i drago mi je što se ponovo prijavilo preko 100 učesnika. Sve čestitike na hrabrosti, pre svega najmlađima i damama koje su se takođe plivale za Časni krst. Ovo je više od takmičenja i rezulatat je uvek u drugom planu. Tradicija koja traje vekovima i dalje se poštuje danas je sa Zapadne Morave iz Čačka psolata jedna prelepa slika značajna za sav hrišćanski, pravaoslavni svet - izjavio je gradonačelnik Čačka Milun Todorović.

Sveštenici ističu da plivanje u hladnoj vodi jeste test vere i pobožnosti na određeni način. Onaj ko želi da dođe do Časnog krsta trebalo bi da posti Božićni post, da se ispovedi i pričesti i na taj način duhovno se pripremi za ovaj podvig, a ne samo fizički. U ovom slučaju takmičarski duh zaista bi trebalo da bude na zadnjem mestu.

Video: Najduža zastava Srbije, ikone i barjaci: Plivanje za Bogojavljenski krst u Zemunu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA