≫ 

Širom Srbije plivalo se za Bogojavljenski krst: Ovo su samo neki od pobednika i učesnika

Mnogi nisu oklevali da se "bućnu" u ledenu vodu

  • 0
Srbija plivanje za časni krst Foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić/Aleksandar Ćirić, Nikola Anđić

Plivalo se danas za Časni krst širom Srbije, temperatura nešto iznad nule, ali to mnogima nije bilo prepreka da se "bućnu" u ledene reke i jezera.

Na jezeru Očaga u Lazarevcu do krsta je, na svom debitantskom nastupu, prvi doplivao Mihailo Ignjatović (14) iz Baroševca. Bio je najmlađi takmičar ove godine među ukupno 21 plivačem.

U Velikom Gradištu je u ledeni Dunav skočila i Milica Milosavljević. koja je prva doplivala do časnog krsta, među još 10 učesnika. Kako kažu, džentlmeni su joj dali malu prednost. Ovo je 15, put da Gradištanci plivaju za časni krst.

Čin viteštva u Aranđelovcu

Bogojavljensko plivanje na Garaškom jezeru 2022. godine, prvi put organizuje Turistička organizacija Aranđelovca, sa blagoslovom Njegovog preosveštenstva Episkopa šumadijskog Gospodina Jovana i Arhijerejskog namesništva orašačkog, piše RTV Šumadija.

Ova manifestacija na praznik Hristovog krštenja, organizuje se 12. put, a ove godine plivanje nije takmičarskog tipa, već čin viteštva i podvižništva. Za plivanje se prijavilo 60 učesnika, a za sve Turistička organizacija pripremila je kape i peškire, a pored zahvalnica za učešće, tri krsta uručena su najstarijem i najmlađem učesniku i najmlađem ženskom učesniku. što je ove godine bila Jovana Jeremić, koja sutra puni 19 godina.

Video: U Garaškom jezeru u Aranđelovcu Jovana (19) plivala za Časni krst

Desetogodišnji Andrej Kovačević doplivao do krsta u Rzavu

Desetogodišnji Andrej Kovačević prvi je danas doplivao do Časnog krsta na Velikom Rzavu u Arilju.

- Za Bogojavljenje se valja kupati u reci, a ja plivam od šeste godine uz ujaka i nakon četiri godine sam prvi put uzeo krst - kazao je Andrej.

Na Velikom Rzavu takmičilo se više od 30 plivača iz Arilja, ali i iz okolnih gradova Ivanjice i Požege, jer u njima nije bilo organizovanog plivanja ove godine. Zoran Milošević iz Arillja je bio jedan od tri plivača koji su pre 15 godina prvi zaplivali za Bogojavljenski krst na Rzavu i danas učestvuje u ovoj već tradicionalnoj manifestaciji.

Valjevo: Mladi vaterpolista do Časnog krsta u reci Gradac

Mladi vaterpolo reprezentativac Srbije i član VK "Valis" iz Valjeva, 17-godišnji Aleksandar Kovačević, pobednik je 11. plivanja za Bogojavljenski krst. U nadmetanju za Časni krst učestvovalo je 40 plivača i jedna plivačica, koji su preplivali 33 metra, kao simbol Hristovih godina ovozemaljskog života.

Aleksandru Kovačeviću je ovo bilo drugo učešće na Bogojavljanskom plivanju, na prošlogodišnjem juniorskom prvenstvu Evrope na Malti sa vaterpolo reprezentacijom osvojio je zlatnu medalju, a bio je na poslednjem širem spisku seniorske reprezentacije selektora Dejana Savića.

- Nije bitno ko je prvi stigao do Časnog krsta. Svi smo mi ovde pobednici, jer smo i pored niske temperature uskočili u vodu i ispoštovali praznik kako dolikuje - rekao je 17-godišnji Valjevac, koji je pobedu posvetio preminulom dedi.

U Čačku do krsta prvi stigao 12-ogodišnji dečak

Plivanje za Časni krst na Bogojavljenje danas je 19. put organizovano u Zapadnoj Moravi u Čačku, a do krsta je prvi stigao dvanaestogodišnji Pavle Mečanin. I pored pogoršane epidemiološke situacije, 106 devojaka i mladića se prijavilo za plivanje, a ceo događaj je pratilo nekoliko stotina građana.

Plivanje je organizvano na Gradskoj plaži pored Sportskog centra „Mladost” koji je sa Narodnim muzejom iz Čačka organizator događaja, a početak je označen pucnjem iz trešnjevog topa.

Mladom Pavlu ovo je treći put da učestvuje na plivanju za bogojavljenski krst.

- Krenuo sam da plivam za sebe, nisam znao da ću da pobedim - rekao je dečak.

Nikola Stanković iz Vlasotinca je prvi doplivao do časnog krsta:

Na Nišavi u Pirotu, na popularnom petom brzaku je održano plivanje za Časni krst. Prvi je doplivao Saša Nikolić. Na manifestaciji je učestvovalo oko 70 učesnika.

Đorđe prvi stigao do krsta u Zemunu

Pobednik je Đorđe Lukić, star 22 godine, pripadnik policijske brigade. Jubilarno 25. plivanje, otkad je ova slavna tradicija obnovljena, održano je po neobično sunčanom danu.

Pre samog početka plivanja sa bine su se gromoglasno orile patriotske pesme. Iako se obično pliva sa 33 plivača i 33 metra, danas ima čak 223 plivača, među kojima su i dame.

Žandarm prvi do krsta na Vlasinskom jezeru

Nenad Kožović (25), pripadnik niškog odreda Žandarmerije, pobednik je na Vlasinskom jezeru.

Konkurencija nije bila mala - plivalo je 40 učesnika, a među njima i dve žene.

Video: Simboli germanskog paganizma, imena, ocila i anđeli: Najjače tetovaže na plivanju za Krst

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA