≫ 

Plivao za Bogojavljenje u ruskom gradu, a sada čuva tradiciju u Srbiji: Bojan najbrže stigao do Časnog krsta

Takmičari su zaplivali na znak predsednika opštine Nova Varoš, a za Bogojavljenski krst se prvi izborio Bojan Blagojević iz Užica

  • 0
bogojavljenje, časni krst, Foto: RINA

Nakon prošlogodišnje pauze zbog epidemiološke situacije, na Bogojavljenje ove godine ponovo je organizovano plivanje za Časni krst na Zlatarskom jezeru u Kokinom Brodu. Plivanje za Bogojavljenski krst na Zlatarskom jezeru postala je tradicija, a već osam godina se na ovom mestu okupljaju hrabri momci, ispunjeni verom, kako bi očuvali tradiciju. Plivalo se u dužini od 33 metra, u čast i spomen na Hristove godine života na zemlji pre vaskrsnuća. U današnjem takmičenju na jezeru borilo se 10 učesnika, mladih momaka koje ni veoma hladan januarski dan nije sprečio da zaplivaju za časni krst u studenom jezeru.

Takmičari su zaplivali na znak predsednika opštine Nova Varoš, a za Bogojavljenski krst se prvi izborio Bojan Blagojević iz Užica, prenosi RINA.

- Ovo mi je šesnaesto takmičenje u plivanju za Časni krst, prvi put sam zaplivao 2007. godine u jednom ruskom gradu. Nastaviću sa plivanjem i narednih godina, jer mi je to zaista velika Čast - rekao je Bojan.

Ovu današnju manifestaciju otvorio je sveštenik Slobodan Milošević svečanom molitvenom litijom, a ceo program upotpunio je trubački orkestar Ivana Đenadića, tako da su posetioci uživali uz zvuke trube i kuvano vino pored Zlatarskog jezera. Celu ceremoniju propratila je ekipa Hitne pomoći Doma zdravlja iz Nove Varoši.

Video: Dunav je stao kada su u vodu uskočili najhrabriji: Zemun pliva za Bogojavljenski krst

Manifestaciju su organizivali Turistička organizacija Zlatar, Opština Nova Varoš i crkvena opština Nova Varoš uz blagoslov eparhije Mileševske.

Predsednik opštine Nova Varoš Radosav Vasiljević obratio se takmičarima, kako bi im iskazao zahvalnost i poželeo dobrodošlicu.

- Zahvaljujem se svim takmičarima na učešću, svim sponzorima koji su pomogli realizaciju ove manifestacije, kao i svim današnjim posetiocima i predstavnicima medijskih kuća. Uz Božiju pomoć danas su se mladi momci okupili i zaplivali, ni korona i hladno nisu ih sprečili da zaplivaju u talasima Zlatarskog jezera - kazao predsednik opštine.

Oduvek su se ljudi sa padina Zlatara i Murtenice držali one stare izreke „ko se krstom krsti, on Krstovdan posti", a sutradan na Bogojavljenje bi se budili u cik zore da po starom običaju popiju vodu sa sekire i da se omrse pršutom iz svoje sušare. A takođe pravoslavni vernici danas se pozdravljuju pozdravom „Hristos se javi".

Video: On je prvi stigao do cilja: Đorđe Kulić ( 22 ) je ovogodišnji pobednik plivanja za časni krst

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA