≫ 

"Deca na udaru virusa, već u februaru bićemo na onlajnu": Sindikati traže produženje raspusta

Nakon upozorenja pedijatara i medicinskog dela Kriznog štaba da su deca trenutno najviše na udaru korone, prosvetari strahuju da će se zaraza širiti munjevito čim se vrate u škole

  • 60
Deca škola ranac

Foto: Tanjug/AP

Odluka Ministarstva prosvete da drugo polugodište krene po blažim merama (đaci do petog razreda se vraćaju u klupe, svi ostali će ići po kombinovanom modelu), nije naišlo na odobrenje prosvetnih sindikata.

Nakon upozorenja pedijatara i medicinskog dela Kriznog štaba da su deca trenutno najviše na udaru korone, prosvetari strahuju da će se zaraza širiti munjevito čim se vrate u škole. Zbog toga traže produženje raspusta za jednu nedelju.

- Ovako sigurno nećemo moći dugo da idemo u školu. Tih nedelju dana produžetka ništa epohalno ne bi promenilo u nastavi, a značilo bi u ovoj situaciji sa koronom. Radilo se i ranije to za sezonski grip. Sa 17 hiljada zaraženih čini mi se da je neozbiljno reći kako nema razloga da se ne ide u školu. Mudrije bi bilo decu ostaviti jednu nedelju kod kuće - navodi Jasna Janković, predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS).

Sa prosvetarima su ovoga puta saglasni i u medicinskom delu Kriznog štaba. Kako su rekli za Telegraf.rs, situacija je takva da se očekuje drastično povećanje broja zaraženih nakon što se deca 24. januara vrate u klupe. Zato je, dodaju, realno očekivati da se već u februaru pređe na onlajn nastavu.

- Ministar je rekao da će prilagođavati sistem u skladu sa tim kako se situacija sa koronom dalje bude odvijala. Prema trenutnim brojkama, realno je očekivati da se u skorijem periodu pređe na onlajn nastavu. S druge strane, imamo problem sa mlađim školarcima, jer deca do 12 godina po zakonu ne smeju da ostanu sama kod kuće, a ko bi brinuo o njima ako bismo ih sve poslali na onlajn nastavu. Roditelji moraju da rade i neće svi poslodavci da izađu u susret - priča izvor Telegrafa iz medicinskog dela Kriznog štaba.

Milorad Antić iz Foruma srednjih stručnih škola navodi da su provetravanje učionica i maske jedna od glavnih mera zaštite, ali smatra da ni to neće pomoći u situaciji kakva je sada.

- Znate, nastavnici u Francuskoj su protestovali zato što nemaju aparate za provetravanje vazduha u učionicama i adekvatne maske. Zamislite kako je tek kod nas. Naši đaci nedeljama nose istu masku u džepu i stavljaju je po potrebi. Kada se krene u školu, zaraza će se širiti jako brzo, ne znam zašto i mi ne pribegnemo istom upozorenju kao kolege iz Francuske - ističe on.

Podsetimo, ovih pet mera Ministarstvo je naložilo da se poštuju po povratku u škole, a koliko će imati efekta u novom talasu epidemije, videćemo vrlo brzo.

Video: Ništa ne može da zameni predavanja uživo i druženje u učionicama

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • VLADA 011

    20. januar 2022 | 19:40

    Kazete ko ce decu da nam cuva? A ko nam cuva kada su deca na raspustu? A ko nam cuva decu kada roditelji u 8h odu na posao i rade do 16h i dodju kuci u 17h a dete dodje iz skole u 12 i 30min.To su samo izgovori i nije mi jasno zasto nam decu po svaku cenu guraju - teraju u skolu.Produzite deci raspust bar i pod pretnjom strajka prosvetara da na taj nacin zastiti decu pa i vas prosvetare. Ne samo da strajkujete kada su u pitanju plate.

  • Nikola

    20. januar 2022 | 20:26

    Prosto ne verujem da ove komentare pišu roditelji, pre će biti da to pišu deca koja ionako ne mare za školu. Ispade da se virus jedino prenosi u školi a ne na trgovima i dvoranama. Zašto produžavati raspust, zašto jednostavno ne ukinemo školu dok ovo ludilo ne prođe? Sa onlajn nastavom ionako ništa ne nauče ni oni odlični a kamo li lošiji đaci. Ko i kako kontroliše đake dali prepisuju odgovore iz knjige? Nemojte mi samo reči da postoje kamere. E da, imam četvoro u školi i znam šta pričam.

  • Aca

    20. januar 2022 | 19:51

    Sta traži više onda struka i lekari ka Ružić sam odlučuje???!!!! Čemu onda zasedanje i konsultacije!!!!????

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA