≫ 

Problem u Zrenjaninu doživeo punoletstvo: Iz česme ide voda koja ima boju i "dodatke", i tako već 18 godina

Od 20. januara 2004. godine zabranjena je za piće i pripremanje hrane voda iz gradskog vodovoda u Zrenjaninu, zbog povećane koncentracije arsena

  • 9
Česma, lavabo, žuta voda, prljava voda, tehnička Foto: Telegraf

Navršilo se 18 godina otkako je, rešenjem pokrajinske sanitarne inspekcije, zabranjena za piće i pripremanje hrane voda iz gradskog vodovoda u Zrenjaninu, zbog povećane koncentracije arsena, piše Zrenjaninski.com.

Od 20. januara 2004. godine, kada je stupila na snagu ova zabrana, pa sve do danas, najveći problem Zrenjaninaca i dalje nije rešen, iako su građani za to vreme organizovali više protesta i performansa.

Gradske vlasti, i bivše i sadašnje, od tada su pokušale sa dva investitora da građanima obezbede ispravnu vodu za piće. Međutim, oba pokušaja su neslavno završila. Prvo je sa nemačkom kompanijom "Vasertehnik" potpisan ugovor o izgradnji fabrike vode.

Nedugo posle toga ovaj ugovor je poništen, a potpisan je drugi, sa italijanskom kompanijom “Gruppo Zilio”. Nekoliko godina je ovaj investitor, koji je izgradio postrojenje za preradu vode, pokušavao da ga stavi u funkciju, ali bezuspešno. Rad ove kompanije, koja je u međuvremenu menjala vlasničku strukturu i ime, pratile su brojne kontroverze. Kulminacija se dogodila u decembru 2020. godine, kada je došlo do eksplozije u postrojenju, a tom prilikom su dvojica radnika zadobila teške telesne povrede.

Gradski čelnici su nakon toga objavili da je ugovor sa “Fabrikom vode” raskinut, jer investitor nije ispunio obaveze, kao i da se traže nova rešenja.

U međuvremenu je banka, koja je bila poverilac, pokrenula izvršni postupak prodaje imovine “Fabrike vode”, kako bi namirila svoja potraživanja. Postrojenje i prateća oprema su iz trećeg pokušaja prodati preduzeću “Pannonian water”, registrovanom u Srbiji pre dva i po meseca, piše Zrenjaninski.

Video: Meštani Brnjara kod Bujanovca imaju vodovodnu mrežu, ali nemaju vodu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zorica

    20. januar 2022 | 20:35

    E puste nade.Nista od nase vode za pice,nije do sad resena,a obecavali su.Da sam cekala do sada tu vodu za pice naplacala bih se flasirane vode onoliko,ovako sam jos pre 16 godina kupila nobel aparat za preciscavanje vode i znam sta pijem.

  • Zrenjaninka

    20. januar 2022 | 17:04

    Ogledalo naše zemlje, velika sramota da nemamo pijaću vodu u 21veku

  • Dragana

    20. januar 2022 | 19:07

    To je problem i u Kikindi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA