≫ 

Sneg i led prave kratere na putu: Kako da naplatite štetu na automobilu ako ga rupe urnišu

Kada je šteta već neminovna, najbolje što može da vas zadesi jeste oštećena felna

  • 0
sneg, jagodina, putevi Foto: Tanjug/Dušan Aničić

Usled otapanja snega kolovozi su danju mokri, a noć i jutro donose mraz i poledicu. Češća su oštećanja kolovoza, udarne rupe, kao i odroni zbog kojih je potrebna sporija i oprezna vožnja. Odroni se stvaraju u neposrednoj blizini tunela, kroz stenske useke i klisure.

Rupe na putu ovih dana počeće da krpe putari, ali dotle vozači moraju biti oprezni, jer ispod snega, leda i vode ponekad se kriju pravi krateri koji ne samo da mogu da oštete vozilo već i da ga izbace iz ose kretanja, i tada su česta izletanja ili prevrtanja, naročito ako je brzina velika, piše RTS.

Stručnjaci kažu da vožnju treba prilagoditi stanju na putu, ali i da se rupe najčešće javljaju na sporednim magistralnim putevima, dok ih je na auto-putevima mnogo manje i uočljivije su.

- Ako dođe do prosecanja gume ili deformisanja felne, tada je to šteta na automobilu za koju ima pravo nadoknade svaki vozač koji je upravljao vozilom, odnosno korisnik vozila i to od 'Puteva Srbije', odnosno od osiguravajućeg društva koje pokriva osiguranje poslovanja 'Puteva Srbije" - kaže Milan Vujanić, cudski veštak, Komitet za bezbednost saobraćaja.

Kada je šteta već neminovna, najbolje što može da vas zadesi jeste oštećena felna, ali slede problemi - cepanje gume i uništavanje delova trapa. Obično se vozači snalaze kako umeju. Ako su takvi kvarovi nastali nemarom putara njihovo otklanjanje se može naplatiti od službi koje održavaju deonicu puta.

- Ukoliko je rupa iznenadna i neočekivana i nije mogla blagovremeno da se uoči, tada imaju pravo na nadoknadu štete. Najčešće je potrebno da se pozove saobraćajna policija i napravi zapisnik o uviđaju, jer u suprotnom se osporava da li je ta šteta nastala na tom mestu - ističe Milan Božović, sudski veštak.

Posebno su opasne rupe u vodi. Kada prolazite kroz bare spustite nogu sa gasa. Ako uprkos oprezu dođe do udesa pozovite šlep-službu i vozilo prepustite servisu. Ne možete znati da li je oštećen deo trapa, ali može vam se dogoditi da se danima posle udesa kugla koja drži točak otkači u najvećoj brzini, a onda posledice mogu biti katastrofalne.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA