≫ 

Dr Jovanović: Posle Nove godine 80 odsto zaraženih je imalo delta soj, a omikron 20 odsto. Sad je obrnuto

Govoreći o infektivnosti virusa, objašnjava da najveću količinu virusa osoba ima prvog do drugog dana pre pojave simptoma

  • 0
korona virus, koronavirus, bolnica, lekar Foto: Tanjug/AP

Doktor Snežana Jovanović, rukovodilac "Vatrenog oka", navodi da sada u Srbiji dominira omikron soj.

- Prema podacima Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu u decembru je dominirao delta soj, a nakon Nove godine je bilo 80 procenata delte, 20 procenata omikrona, a sredinom januara 2022. se obrnula situacija - 80 procenata je omikron, a 20 procenata delta - navodi Jovanovićeva za RTS.

Ističe da ne treba zaboraviti da i u ovom periodu nema samo omikrona nego i delte koja, kako kaže, daje ponekad i teže kliničke slike.

- U labaratoriji početkom decembra bilo je 8 do 10 procenata pozitivnih od ukupno urađenih uzoraka. Negde 6, 7. januara procenat pozitivnosti se povećao na 42 do 43 procenata i poslednja tri dana od 50 do 54 procenata od ukupnog broja obrađenih uzoraka su pozitivni pi-si-ar testom - navodi Snežana Jovanović.

Govoreći o infektivnosti virusa, objašnjava da najveću količinu virusa osoba ima prvog do drugog dana pre pojave simptoma i do drugog, trećeg dana od pojave simptoma kod omikrona. Kod delte je to bilo dva do tri dana pre pojave simptoma i sedam do deset dana od pojave simptoma.

Video: Teorija zdravlja #3 Kako korona napada srce i koje preglede moramo da uradimo posle bolesti?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA