≫ 

Prvi slučaj flurone u Srbiji zabeležen je u ovom gradu

U pitanju je istovremena infekcija virusom gripa tipA (H3) i SARS-CoV- 2.

  • 16
Bolnica u Kikindi, Flurona, Kovid, Korona, Virus

Foto: Mateja Beljan, Shutterstock

Prvi slučaj flurone, odnosno istovremenog zaražavanja gripa i korone registrovan je u Srbiji, pacijent kod koga je registrovana infekcija oba virusa je iz Kikinde.

Do sada, na osnovu dostavljenih rezultata laboratorijskih analiza od Nacionalne referentne laboratorije za grip i druge respiratorne viruse Instituta za virusologiju, vakcine i serume „Torlak“, 15. januara na teritoriji Srbije je registrovan prvi slučaj istovremene infekcije virusom gripa tip A (H3) i SARS-CoV- 2 virusom, rečeno je u Institutu Batut .

Oboleli je sa teritorije grada Kikinda.

Na osnovu informacije Zavoda za javno zdravlje Kikinda, osoba je sada afebrilna (bez povišene telesne temperature), dobrog opšteg stanja bez ikakvih simptoma bolesti.

Direktorka Instituta za javno zdravlje "Batut" Verica Jovanović izjavila je ranije danas da je registrovan prvi slučaj flurone u Srbiji, gostujući na RTS-u.

- Jako se teško razlikuje klinička slika između kovida i same manifestacije virusa gripa. U pitanju je povišena temperatura, opšta slabost, svi simptomi respiratorne infekcije. Ono što je karakteristično je da brzo prolazi, kao što je manifestacija dejstvom omikron soja koji izaziva kovid infekciju - navela je Jovanovićeva.

Istakla je da će se flurona ponavljati, te da Institut Torlak prvi put u ovoj godini na uzorcima koji se dostavljaju utvrđuje prisustvo i jednog i drugog virusa.

Video: Nauka ništa nije dokazala sem bržeg širenja, jedini način da zaustavimo pandemiju je vakcina

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA