≫ 

Prva žrtva kovida, žarište, grip, sad i flurona: Ovaj srpski grad bio je prvi na meti virusa, i dalje je loše

Grad u Banatu zabeležio je prvi smrtni slučaj od kovida 19 u zemlji, među prvima je ove godine registrovao prisustvo sezonskog gripa, a ovde je detektovan i prvi pacijent sa fluronom

  • 4
Kikinda korona deca

Foto; Shutterstock

Pored korona virusa, koji je u Srbiji "eksplodirao" početkom 2022. godine, u našoj zemlji je u petak potvrđen i prvi slučaj flurone - istovremenog zaražavanja gripom i kovidom 19. Epidemiološku situaciju dodatno je svakako zakomplikovala pojava sezonskog gripa, na šta su lekari nedeljama upozoravali. Ono što je posebno zanimljivo je da su se i korona virus, kao i flurona, prvo pojavili u istom gradu - Kikindi. Ovaj grad bio je ove godine takođe i jedan od prvih u kojem je detektovan AH3 grip.

Kako su naveli iz Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut", na osnovu rezultata laboratorijskih analiza od Nacionalne referentne laboratorije za grip i druge respiratorne viruse, 15. januara je u Kikindi registrovan prvi slučaj istovremene infekcije virusom gripa tip AH3 i SARS-CoV-2 virusom.

Iz Zavoda za javno zdravlje Kikinda naveli su da je osoba kod koje je utvrđena flurona afebrilna, dobrog opšteg stanja i bez ikakvih simptoma bolesti.

- Jako se teško razlikuje klinička slika između kovida i same manifestacije virusa gripa. U pitanju je povišena temperatura, opšta slabost, svi simptomi respiratorne infekcije. Ono što je karakteristično je da brzo prolazi, kao što je manifestacija dejstvom omikron soja koji izaziva kovid infekciju - navela je dr Verica Jovanović, direktorka Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut".

Istakla je da će se flurona ponavljati, te da institut "Torlak" prvi put u ovoj godini na uzorcima koji se dostavljaju utvrđuje prisustvo i jednog i drugog virusa.

Prvi preminuli od korone iz Kikinde

 

Ovaj grad u Banatu imao je i prvi smrtni slučaj od posledica kovida 19 u Srbiji. Podsetimo, 20. marta 2020. godine, preminuo je muškarac star 59 godina, kojem je nehotice komšija preneo virus. Taj sused je, inače, kovid 19, kako su tada preneli mediji, dobio od svog sina koji je doputovao iz Milana, gde se lečio zbog ozbiljne bolesti.

Kada se razboleo, ovaj 62-godišnjak, koji je inače bio bubrežni bolesnik i dijabetičar, lekarima u Domu zdravlja i Opštoj bolnici nije rekao da mu se sin vratio iz Italije. Tek 6. marta on je testiran na koronu i ispostavilo se da je ima. On je potom prebačen u Novi Sad gde je do smrti bio na respiratorima.

Prva žrtva korona virusa, 59-godišnji muškarac, preminuo je na Klinici za infektivne bolesti Kliničkog centra Vojvodine. Bila je to, nažalost, jedna od prvih smrti od 13.239, koliko ih do sada ima u našoj zemlji.

Među prvima detektovali sezonski grip

 

Kikinda se ove godine našla među prvih 5 gradova koji su registrovali i sezonski grip, odnosno virus sezonskog gripa. AH3 detektovan je u Beogradu, Nišu, Užicu, Novom Pazaru. I Kikindi.

- Izolovali smo grip tip AH3 što nam je i potvrđeno na Institutu za javno zdravlje Vojvodine. Grip je potvrđen kod dvoje dece koja su u dobrom stanju - rekla je pre nedelju dana dr Tatjana Pecarski, epidemiolog kikindskog Zavoda za javno zdravlje.

Ona je tom prilikom apelovala na ljude da se vakcinišu protiv gripa, ističući da još nije kasno za to.

"Imamo svašta"

 

Od 12. do 20. januara, u Dečijem dispanzeru u Kikindi je od 210 urađenih testova, bilo 99 pozitivnih na prisustvo korona virusa, a još se čekaju retzultati nekoliko PCR testova, te se može reći da je svako drugo dete pozitivno.

- Trenutno u febrilnoj ambulanti u Dečijem dispanzeru radimo sve uzraste dece, i školsku i predškolsku, sve je više pozitvnih na kovid 19, uglavnom je virus zastupljen kod školaraca, možda više virus dominira u srednjim školama  - rekla je za TV Kikinda dr Spomenka Kovljenić.

Ona je dodala da je klinička slika lakša nego u prethodnom talasu.

- Ipak, očigledno je da se ovaj soj, najverovatnije omikron, ovde mnogo brže i lakše širi. Osim toga, imamo i puno infektivnih agenasa, krenuo je i sezonski grip. Imamo početak epidemije sezonskog gripa. Imamo i drugih uzročnika i bakterijskih i virusnih za upale pluća. Dosta je dece obolelo od upale pluća nevezano za kovid infekciju. Imamo svašta - navela je doktorka i dodala da je medicinsko osoblje umorno i iscrpljeno.

Video: Gojković: U utorak dodatne konsultacija o početku nastave u školama centralne Srbije

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA