≫ 

Sneg ne prestaje da pada u Srbiji, izazvao kolaps u saobraćaju: Stižu nam ledeni dani, vejavica i mećava

* Danas će pasti do 8 centimetara snega * Temperature će narednih dana biti i do -20 stepeni * Toplije vreme očekuje nas od srede

  • 28
Foto: Kopaonik, Tornik, Beograd, sneg Printskrin:Skijališta Srbije, Naxi kamere, Tanjug/AP

Današnje jutro u Srbiji osvanulo je veoma hladno, a temperatura u Sjenici spustila se na čak -19 stepeni, na Kopaoniku na -15, a na Zlatiboru na -12. U većini ostalih predela Srbije će se, kako navodi meteorolog Đorđe Đurić, kretati od -8 do -1 stepen.

- Ovog prepodneva se sneg iz Vojvodine proširio se na celu severnu Srbiju, pa umeren do jak sneg ovog prepodneva pada u Vojvodini, u Beogradu i Šumadiji i zona padanja snega širi se i prema celoj centralnoj Srbiji. U toku današnjeg dana, sneg će se proširiti i na ostale predele Srbije, dok će istovremeno već do sredine dana sneg prestati da pada u Vojvodini, pa će posle podne biti sunčano, a krajem dana prestanak snega očekuje se i u Beogradu - kaže Đurić.

U predelima Srbije sa snegom danas se očekuje da padne 2 do 8 centimetara snega, pri čemu bi se toliko formirao ili za toliko povećao snežni pokrivač.

- Srbija se i danas nalazi između snažnog ciklona sa istoka i anticiklona sa zapada, pa će biti veoma izražen gradijent pritiska, što će usloviti da duva jak severozapadni vetar, pa se u predelima sa snegom očekuju vejavica i mećava. Pri ovakvoj raspodeli pritiska, očekuje se i dalji priliv hladne vazdušne mase sa severa - ističe meteorolog.

Maksimalna temperatura će se danas kretati od -1 do 3 stepena, u Beogradu do 1.

Sneg u Vojvodini prestaje u ranim popodnevnim satima a u Beogradu sredinom dana, rekli su za Tanjug dežurni prognostičari Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Ledeni dani

Na severu Srbije i u Negotinskoj Krajini u nedelju se očekuje sunčano vreme, uz umeren do jak jutarnji mraz, dok će tokom dana biti hladno.

- U ostalim predelima Srbije biće promenljivo oblačno i veoma hladno, uz ledeni dan, a na jugu i istoku sa snegom, uglavnom na planinama, uz snežnu vejavicu i mećavu. Duvaće umeren do jak severozapadni vetar. Minimalna jutarnja temperatura kretaće se od -10 do -3, a maksimalna dnevna od -2 do 2, u Beogradu do nule - kaže Đurić.

Tokom većeg dela sledeće sedmice Srbija će biti pod snažnim uticajem anticiklona, uz vazdušni pritisak koji će biti znatno iznad normale, pa će vreme biti uglavnom stabilno, a i kada bude snega, njega neće biti u većim količinama.

- U ponedeljak i utorak se takođe očekuju ledeni dani. Na severu Srbije će u ponedeljak biti sunčano i hladno, a u ostalim predelima promenljivo oblačno, u južnim i centralnim predelima povremeno sa snegom. U utorak suvo. Krajem dana i tokom večeri na severu, a u sredu i u ostalim predelima Srbije očekuje se prolazno naoblačenje sa snegom, dok se na severu već u sredu pre podne očekuje prestanak padavina. U većini predela palo bi 2 do 8 cm snega, dakle neće biti značajnijih padavina - ističe.

Jutarnja temperatura u ponedeljak biće od -10 do -5 stepeni, a u utorak lokalno i do -15, na Pešteru do -20. Maksimalna temperatura biće od -4 do 1, u Beogradu do -2.

Kraj januara topliji

Od srede će biti nešto toplije, a značajno će oslabiti jutarnji mrazovi. U četvrtak i petak će doći do novog prolaznog naoblačenja, ponegde sa susnežicom i slabim snegom, uglavnom u istočnim i južnim predelima.

Maksimalna temperatura od srede do petka kretaće se od 0 do 5 stepeni.

- Prema trenutnim prognozama, sam kraj janura i početak februra odlikovao bi se nešto toplijim vremenom, uz slabe jutarnje mrazove i temperature koji stepen ispod nule, a tokom dana bilo bi od 4 do 10 stepeni. Snažan uticaj anticiklona sa zapada Evrope i dalje će sprečavati prodor vlažnih i padavinskih sistema, te se značajnije padavine ne očekuju - zaključuje meteorolog Đurić.

Kolaps zbog snega 

Velika količina snega koji je za kratko vreme pao u Srbiji već je izazvala kolaps na putevima, a došlo je i do više saobraćajki širom zemlje.

Tako je u Ripnju, kako prenosi 192_rs, došlo do prevrtanja tri vozila, a u Vreocima je jedan automobil upao u jarak kraj puta.

U Batajnici je došlo do sudara kamiona i automobila, te je na ovom potezu saobraćaj otežan, a stvaraju se i kilometarske kolone. U ovom delu grada došlo je do više saobraćajki, nema teže povređenih, saznaje Telegraf.rs. Saobraćaj se, pak, zbog nezgoda na putu, odvija levom trakom.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A post shared by 192.RS (@192_rs)

Takođe, došlo je do nesreće i na putu Bečej - Srbobran, kod Radičevića, gde se prevrnuo kamion.

Putevi Srbije upozoravaju na poledicu

Prema podacima Puteva Srbije, zbog najavljenih niskih temperatura postoji mogućnost pojave mestimične poledice na putevima.

Postoji mogućnost pojave magle na putevima, a pogotovo na deonicama koje se prostiru duž rečnih tokova, kotlina, klisura kao i na putnim objektima preko reka.

"Putevi Srbije" navode i da su autoputevi i svi državni putevi prvog i drugog reda, kao i prilazi graničnim prelazima i planinskim centrima su prohodni za saobraćaj.

- Snega ima na kolovozu na pojedinim deonicama u raskvašenom stanju, te se preporučuje učesnicima da prilagode brzinu uslovima na putu. Trenutno je na snazi je II stepen angažovanja radne snage, mehanizacije i opreme koja je angažovana na čišćenju odnosno 1100 putara i preko 750 kamiona i mašina za čišćenje snega kako bi obezbedili normalno odvijanje saobraćaja na mreži državnih puteva - navode oni.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A post shared by 192.RS (@192_rs)

Naglašavaju da angažovanost mehanizacije, može biti i veća u slučajevima pojave elementarnih nepogoda i stepena njihove jačine, a putari su spremni da reaguju u skladu sa razvojem situacije na terenu. Raspolažemo dovoljnim količinama soli, kamenog agregata i rizle kao i hladne asfaltne mase za sanaciju udarnih rupa. Na pojedinim državnim putevima I i II reda na teritoriji Negotina, Ljubovije, Valjeva, Jošaničke Banje, Kopaonika, Šapca.... na snazi je obustava saobraćaja za teretna motorna vozila.

Zbog najavljenih niskih temperatura postoji mogućnost pojave mestimične poledice na putevima, a pogotovo na deonicama koje se prostiru duž rečnih tokova, kotlina, klisura kao i na putnim objektima.

Video: Sneg zakovao Srbiju: Saobraćaj se jedva odvija, pogledajte muke vozača

- Skrećemo pažnju javnosti da veliki problem u odvijanju saobraćaja prave teretna vozila i šleperi i njihovi nesavesni vozači koji su na put krenuli bez zimske opreme odnosno sa letnjim i neispravnim pneumaticima - ističu.

Apeluju na sve učesnike u saobraćaju da ne kreću bez obavezne zimske opreme, i da zbog loših vremenskih uslova budu posebno oprezni, poštuju ograničenja brzine i prilagode brzinu kretanja uslovima na putu.

AMSS: Stvaraju se snežni nanosi

Snežne padavine, i maglovito vreme u nižim predelima donosi klizave kolovoze, slabiju vidljivost i teže uslove za vožnju. Zimski uslovi vožnje, zbog snega koji trenutno pada i kojeg ima na kolovozu do 5 cm, na pojedinim deonicama su padavine praćene i pojačanim vetrom koji stvara manje snežne nanose što dodatno otežava saobraćaj na svim putevima područja Vojvodine, na šire području Beograda, Šapca, Loznice, Požarevca, Velike Plane, Velikog Gradišta i Paraćina.

- Vozačima za vreme snežnih padavina u ovim područjima ne savetujemo kretanje na put bez preke potrebe, a ukoliko moraju tada ih podsećamo da je upotreba zimskih guma i uređaja za povećanje trakcije obavezno. Za vreme snežnih padavina autoputevi i putevi prvog prioriteta se u odnosu na ostale puteve brže i bolje čiste zbog toga treba njih više koristiti, ali podsećamo da je maksimalna dozvoljena brzina u zimskim uslovima smanjena i prilagođena vožnji po snegu uz držanje većeg odstojanja između vozila - poručuju iz Auto-moto saveza Srbije.

Video: Zimska idila u Beogradu: Snežne pahulje kao iz bajke

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Слобо

    22. januar 2022 | 12:37

    Ко је овде луд, годинама у назад, пред зиму нас убеђују како су путари спремни за зиму и снег, спремна техника, со, ризла, ништа не може да их изненади осим снега у зиму!!! Откуд снег по зими??? И ту се добра лова краде!!!

  • Milan

    22. januar 2022 | 12:24

    Koji je sneg,žabi do ramena,🔊😀😉.

  • Дража

    22. januar 2022 | 12:43

    Северина видела снег у мају, а ове наше изненадио у јануару...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA