≫ 

Osnovali ga gusari koje je proterala carica: Selo u Bačkoj krase najlepši ćilimi i ukusno testo

Potomci nekadašnjih gusara odavno su postali vredni paori, a i ako se ćilimi više ne tkaju kao nekada, u ovom selu se i dalje čuvaju i cene u mnogim porodicama

  • 10
Pravoslavna crkva u Staparu

Foto: Wikipedia/Ant83

Selo Stapar kod Sombora kažu da je najpoznatije po staparskom ćilimu, česnici zvanoj listara, ali i priči o gusarskoj hajdučiji, koja i dalje živi kao legenda.

Selo Stapar kod Sombora najpoznatije je po čuvenom ćilimu sa motivom "Staparske ruže". Jelena Amidžić pokazala je spomen sobu ćilima i ponjavica, a goste dočekije u nošnji, kao što se radilo nekada.

- Ova nošnja je baš stara, ona je od moje koleginice koja ima i dosta sukanja, a koje su korićene za razne prilike. Nošnju i dalje nosim u posebnim prilikama. U mojoj sobi imam nekoliko ćilima i ponjavica, ova soba je specijalno opremljena da se sve ovo čuva, a ovaj ćilim je miraz moje majke - kaže Jelena za RTV Vojvodina.

A, ko dođe u Stapar mora da proba čuvenu "listaru" i papulu.

- Staparska listara se pravi tako što se so stavi u brašno i vodu, pa se mesi i testo kasnije rasteže. Posipa se šećerom, orasima, suvim grožđem i premazuje mašću - objašnjava Teodora Kovalčev, penzionerka iz Stapara.

Marica Mrđanov, takođe iz tog sela, kaže da se papula pravi tako što se skuva pasulj, pa ocedi voda, a zatim izmiksa zaprška od luka, pa se prelije i po želji se doda propržena slanina.

Prema pričama, u 18. veku preci današnjih Staparaca gusarili su Dunavom.

- Na teritoriji današnje Prigrevice i Apatina nekada su se, kažu, bavili gusarenjem i pljačkanjem brodova Marije Terezije, pa otuda naziv za Staparce gusari. Iz tih razloga je ona Staparce proterala - kaže Cvetislavka Zavišin, penzionerka iz Stapara.

Potomci nekadašnjih gusara odavno su postali vredni paori, a i ako se ćilimi više ne tkaju kao nekada, u ovom selu se i dalje čuvaju i cene u mnogim porodicama.

Video: Nakon ovog videa poželećete da se odselite iz grada: Život na selu kao u bajci

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pavle666

    23. januar 2022 | 08:19

    PREDGRADJE BACKOG BRESTOVCA!!!

  • Sombor

    23. januar 2022 | 08:54

    I Somborci su ih proterali. Staparci su ti vece stipse od Vranjanaca, a i njih ima u okolini Sombora, u Karavukovu. Da vrede ostavili bi ih tamo odakle su dosli.

  • Pavle666

    23. januar 2022 | 17:54

    Graskovi!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA