Optimistične prognoze dr Jankovića: Imaćemo mirno proleće i leto, najzad ćemo se vratiti normalnom životu

- Virus će se prenositi između ljudi, ali im neće ugrožavati život - ističe anesteziolog dr Radmilo Janković

  • 20
Radmilo Janković Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Pik ovog talasa biće sredinom februara, brojevi će biti visoki, ali trajanje platoa jako kraće, a spuštanje epidemiološke krivulje brzo. Imaćemo prilično mirno proleće i leto, najzad ćemo se vratiti normalnom životu. Verovatno i skinuti maske, jer deluje da korona s omikronom trči poslednji krug, rekao je za Kurir anesteziolog prof. dr Radmilo Janković, zamenik direktora UKC Niš.

Kako je naveo, omikron soj korone uspeo je ono što je prirodni evolucioni put između virusa i njegovog domaćina - da stvori suživot.

- Virus će se prenositi između ljudi, ali im neće ugrožavati život. Ipak, sačekaćemo da na južnoj hemisferi prođe zimski period i da vidimo da li nas čeka neka nova mutacija. I ne bih, bez obzira na ove optimistične prognoze, isključio mogućnost da se u nekoj od narednih sezona pojavi mutirani soj virusa koji može biti mnogo patogeniji, slično delti, a da sadrži i neku vrstu zaraznosti - kaže.

Pritisak na kovid ambulante

Dr Janković naglašava da je trenutno realan broj novoinficiranih dva do dva i po puta veći od brojeva koje možemo čuti svakog dana.

- Ako uzmemo u obzir da je prosečno 20.000 novozaraženih dnevno, za 20 dana januara već smo imali 400.000 zaraženih. Da je procenat hospitalizacije bio sličan kao kod delte ili, što je još teže, kao kod izvornog, vuhanskog soja, u bolnicama bismo već imali minimum 40.000 pacijenata, što bi srušilo naš zdravstveni sistem - ističe on.

Doktor navodi da se, pak, lagano povećava broj pacijenata u bolnicama.

- Za dvadesetak dana ukupan broj pacijenata u Srbiji povećan je za tek nešto više od 600, ali, uzimajući u obzir broj otpuštenih i broj preminulih, novoprimljenih je tokom januara oko 1.500. A to znači da omikron već dominira poslednja 22 dana. Ne verujem da će se ukupan broj pacijenata popeti na više od 3.500, maksimum 4.000, što je svega gotovo trećina od onoga što smo imali u piku svakog prethodnog talasa. I naredne dve-tri nedelje pritisak će biti usmeren ka kovid ambulantama - objašnjava on.

"Ovo više nije isti kovid"

Dr Janković dodaje da je omikron svojim mutacijama bolesti dao potpuno novi karakter, te da to više nije isti kovid 19, čak pomišljam da je i patogenetski mehanizam možda potpuno drugačiji. Ipak, naglašava, vakcinacija je neophodna.

- Gotovo svi pacijenti, a ovo ne govorim da bih nekoga slagao i pozvao na vakcinaciju, koji su sada u jedinicama intenzivne nege i gotovo svi koji umiru ovih dana su nevakcinisani. Vakcine danas možda nisu dovoljno efikasne da spreče zaražavanje omikronom, ali će svakako sprečiti teške forme bolesti i težak klinički ishod - ističe dr Radmilo Janković.

Video: Održana sednica Kriznog štaba, Kisić poručila da ostaju iste mere: Trenutno je stabilna situacija

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Iskreno

    23. januar 2022 | 09:23

    Ja i moja porodica primili po 3 doze fajzera u Austriji i to sto se mora takav je rezim i zakon ali od sada vise nijednu po cenu da nemam da jedem ovo je velika prevara naroda.

  • Djosr

    23. januar 2022 | 08:52

    U svijetu svi isto pricaju, kao da jedan govori a svi ostali prepricavaju.

  • panic

    23. januar 2022 | 08:54

    da su ljudi pametni nekoliko dana ne paliti tv ne citati novine i niko nebi znao za koronu nebi bili redovi nigde pa bi morali vi doktori da jurcate sami da pravite gužve i izigravate bolesne

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA