≫ 

Budućnost zaboravljene lepotice i dalje nepoznata: O sudbini Pinove vile odlučuju dve strane

U javnosti je ranijih godina bilo najava da bi objekat trebalo sačuvati od daljeg propadanja i da bi grad nakon razrešavanja imovinsko-pravnih odnosa, imao interes da Pinovu vilu rekonstruiše i odredi joj namenu. Pominjana je kao potencijalno mesto za održavanje kulturnih sadržaja

  • 2
Zrenjanin Pinova vila

Printskrin: Google maps

Dugogodišnji proces vraćanja imovine Pinove vile u Zrenjaninu vlasnicima završen je pred Upravnim sudom u julu prošle godine. Sledeći korak bio je upis vlasništva, a o sanaciji i budućoj nameni još nema informacija.

Pinova vila je od 2014. godine predmet restitucije koju je pokrenulo sedam lica. Od tada je pred Agencijom za restituciju, Područnom jedinicom u Novom Sadu vođeno nekoliko postupaka među kojima je i donošenje delimičnog rešenja 2016. godine kada je doneto rešenje o povraćaju prvog sprata vile i dvorišnog objekta (ali ne i prizemlja). Sedam lica ali i Grad Zrenjanin iste godine podneli su žalbe na to rešenje. O žalbama je odlučivalo i iste odbilo Ministarstvo finansija 2018. godine nakon čega su podnosioci zahteva podneli tužbu. Konačnu reč u tom procesu dao je Upravni sud donevši 12. jula 2021. godine presudu kojom je tužba odbijena. Time je postupak restitucije koji se odnosi na naturalno vraćanje predmetne imovine, pravnosnažno okončan, što je portalu I love Zrenjanin krajem prošle godie potvrđeno u kabinetu gradonačelnika Zrenjanina.

- Problem oko upisa je to što zgrada nije etažirana, a rešenjem Agencije za restituciju je naložen upis na jednoj određenoj etaži, tj. prvom spratu. Republički geodetski zavod - Služba za katastar nepokretnosti Zrenjanin je donela rešenje o upisu svojinskih prava, koje nije konačno. Vraćena imovina je u slobodnom prometu. Ukoliko podnosioci zahteva, tj. naslednici bivšeg vlasnika odluče da prodaju nepokretnost koja im je vraćena, Republika Srbija, Autonomna pokrajina Vojvodina i grad Zrenjanin bi imali pravo preče kupovine prilikom prvog otuđenja.

Prema navedenom, moglo bi se očekivati da se naredni i konačni dogovori o sudbini objekta odviju između vlasnika i predstavnika grada.

U javnosti je ranijih godina bilo najava da bi objekat trebalo sačuvati od daljeg propadanja i da bi grad nakon razrešavanja imovinsko-pravnih odnosa, imao interes da Pinovu vilu rekonstruiše i odredi joj namenu. Pominjana je kao potencijalno mesto za održavanje kulturnih sadržaja.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Melinda Janošević (@kolekcionarka.slikovnica)

 

"Objekat u lošem stanju, ali je rekonstrukcija moguća"

 

Prema tehničkom izveštaju o stanju stabilnosti Pinove vile koju je firma "Arhitektonika Proing" objavila u avgustu 2019. godine, navedeno je da se "enterijer i eksterijer nalaze u lošem stanju, ali da opšta stabilnost objekta nije toliko narušena da se ne bi mogla popraviti pojedinim lokalnim intervencijama". U izveštaju su date detaljne smernice na koji način treba uraditi rekonstrukciju, vodeći računa da se očuva autentičnost nekada velelepnog objekta.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Kali Rajovic (@angelus333)

 

Video: Vila u kojoj je umrla crvena imperija: Suočeni sa opštom katabazom komunisti su raspustili SSSR

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Trangefranger

    23. januar 2022 | 21:10

    Sve su to lepote bandita tita i njegovih nitkova tzv partizana-otimacina privatne imovine(sada restitucija)+dugovi iz tog vremena sa rokom dospeca do 2040+ u vrednosto od 1,5MILIJARDI $😉🤘⚡🌟💫💥

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA