≫ 

Patrijarh Porfirije podsetio na žrtve racije u Novom Sadu: Pamtimo, ne zaboravljamo, ali praštamo

Patrijarh je istakao da svakog januara, nama koji smo rasli sa svešću o pogronu nad našim narodom u Južnoj Bačkoj, rečima Čurug, Žabalj, Mošorin, Šajkaš, Lok, Đurđevo, Vilovo, Gardinovci, Gospođinci, Temerin, Titel, Novi Sad, Srbobran, Stari Bečej, dodajemo i Jasenovac, Mathauzen, Aušvic, Treblinku, Bergen-Belzen, Dahau, Majdanek

  • 13
Patrijarh Porfirije Badnji dan Zagreb Foto: Tanjug/HINA/Edvard Susak

Srpski patrijarh Porfirije podsetio je na svom Instagram profilu na pogrom žrtava racije u Novom Sadu.

- Kada dođe januar, odmah po prazniku radosti, praznovanju Rođenja Hrista Spasitelja, praznujemo i prvu nevinu žrtvu, prvomučenika, arhiđakona Stefana. Tako je to mudrost života, tako je to mudrost Crkve Hristove uredila. A tako se i u našoj Bačkoj, uz radost Božića, sećamo i nevino postradalih žrtava racije u Novom Sadu - napisao je patrijarh.

On je dodao da svakog januara, nama koji smo rasli sa svešću o pogronu nad našim narodom u Južnoj Bačkoj, rečima Čurug, Žabalj, Mošorin, Šajkaš, Lok, Đurđevo, Vilovo, Gardinovci, Gospođinci, Temerin, Titel, Novi Sad, Srbobran, Stari Bečej, dodajemo i Jasenovac, Mathauzen, Aušvic, Treblinku, Bergen-Belzen, Dahau, Majdanek.

-  Razlika je samo u trajanju i demonskoj produktivnosti ubica. Druge razlike nema. Ali, kao što je Sveti arhiđakon Stefan prvomučenik pred svoje stradanje video nebesa otvorena i Gospoda Hrista kako sedi sa desne strane Oca, tako su ga videli i naši preci. Zato mi pamtimo, ne zaboravljamo, ali praštamo. Tako nas uči i sam Gospod naš kada se sa krsta moli Bogu Ocu: Oče oprosti im, jer ne znaju šta rade! - dodao je.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A post shared by Патријарх Порфирије (@porfirije_patrijarh)

Patrijarh je istakao da pravoslavni Srbi nikada neće mađarski narod prepoznavati u likovima zločinaca Janoša Tota, Geze Batorija, Đule Zomborija, Mikloša Nađa, Šandora Kepira - nego ga prepoznajemo i volimo kroz besmrtne likove junaka kao što su Pal Teleki i Endre Bajči Žilinski, Lajoš Dunfalavi i Andor Molnar, koji su spasli Kovilj, Maćaš Fazekaš i Ištvan Virag, koji su spasli Nadalj, i svih onih koji su spasli živote suseda u Budisavi, Bačkom Gradištu i drugim mestima.

Video: Odata pošta žrtvama Novosadske racije: 80 godina od zločina mađarskih fašista u Novom Sadu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Borivoje

    23. januar 2022 | 20:03

    Lako je oprostiti onima koji nisu izgubili nekog člana familije. A oni koji jesu niti mogu da oproste niti da zaborave!

  • DARKO 100%

    23. januar 2022 | 19:32

    Kako prastati ako pamtim i nezaboravljam,,malo ta terminalogija mi neide,jer uvek u podsvesti postoji nemir kad se covek podseti na nesto sto mu je bol nanelo kao pojedincu ili kao drustvu ,Nek im Bog sudi a zlocinci budu osudjeni u ovozemaljskom svetu jer jedino tako moze biti more mirno bez uzburkalih talasa

  • Mrcke

    23. januar 2022 | 19:22

    A ko ste Vi da PRASTATE? I dokle vise prastanja???

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA